NOVO OTKRIĆE: U Hrvatskoj identificiran brazilski soj koronavirusa, potvrđen na uzorku iz Zagreba!

Znanstvenici Laboratorija za naprednu genomiku Instituta Ruđer Bošković (IRB), na čelu s dr.sc. Oliverom Vugrekom, identificirali su prisutnost mutacije brazilskog soja u Hrvatskoj.

U jednom od ukupno 50 analiziranih uzoraka potvrđena je mutacija u proteinu šiljku (spike) na položaju E484K koji je utvrđen kod brazilskog soja koronavirusa, varijanti  B.1.1.28, priopćili su u četvrtak iz IRB-a.

Uzorci su prikupljeni i analizirani još u 12. mjesecu prošle godine te u siječnju i veljači ove, prikupila ih je Poliklinika Medikol u sklopu PCR testiranja koje nudi građanima čijim su pristankom navedeni uzorci analizirani na Institutu Ruđer Bošković.

Brazilski soj potvrđen je na uzorku iz Zagreba, koji je uzorkovan 30. siječnja 2021., a u analiziranim uzorcima iz Zagreba, Čakovca i Osijeka nije potvrđena prisutnost prisutnost tzv. britanskog soja.

“Mutacija E484K sama po sebi nije nova varijanta, ona je mutacija koja se javlja u različitim sojevima virusa SARS-CoV-2, primjerice u južnoafričkoj (B.1.351) i te brazilskoj (B.1.1.28) varijanti” kaže dr. sc. Oliver Vugrek, voditelj istraživanja koji je prvi utvrdio postojanje tzv. brazilskog soja u Hrvatskoj.Ovi rezultati potvrđuju ključnu činjenicu, a to je da saznanje o tome je li određena osoba pozitivna ili negativna nije dovoljno, ako želimo pratiti kako se virus mijenja unutar istog domaćina te, ako želimo uspješno odgovoriti na izazove koje pred nas postavlja virus SARS-CoV-2, piše N1.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI