NOVE MJERE NACIONALNOG STOŽERA: Maske obavezne u zatvorenim prostorima, okupljanja se ograničavaju na 50 osoba!

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije gdje su predstavili nove mjere za suzbijanje širenja zaraze koronavirusa.

Stožer je kazao da će ograničiti okupljanja na maksimalno 50 ljudi, a organizatori društvenih okupljanja obvezni su najkasnije 5 dana prije putem emaila ili na 112 zatražiti suglasnost za okupljanje.

Na sahranama je također dozvoljeno samo 50 ljudi.

Donijet će se i preporuke sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji za kulturne programe, kinoprojekcije, svadbe, sportske događaje i ostale događaje.

Uvodi se obveza nošenja maski u zatvorenim prostorima gdje nije moguće održati razmak od 2 metra. Obvezu nošenja maski imat će zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet, ustanove socijalne skrbi koje pružaju usluge smještaja, vozači i ostali zaposlenici u prijevoznim sredstvima, zaposlenici u trgovinama, kupci, zaposlenici u ugostiteljskim djelatnostima, gosti u ugostiteljskim objektima osim dok konzumiraju hranu i piće, zaposlenici društvenih institucija i stranke koje dolaze u ustanove, zaposlenici u uslužnim djelatnostima gdje se dolazi u kontakt, zaposlenici u uredima gdje se ne može održati distanca, vjernici prilikom obreda u zatvorenim prostorima, gledatelji na sportskim natjecanjima u zatvorenom.



Maske moraju nositi gosti u ugostiteljskim objektima, osim dok sjede na svojim mjestima.

Maske trebaju nositi i vjernici za vrijeme mise u zatvorenom.

Maske za lice ne moraju se koristiti u slučajevima preporučenih izuzeća.

Preporuka je i da se maske nose i na otvorenom, ondje gdje nije moguće održati fizičku distancu, a preporuča se nošenje maski u redovima za bankomate, na autobusnim stajalištima

Facebook Comments

Loading...
DIJELI