NOBILO: Srbin u Hrvatskoj će biti osuđen za ratne zločine, a protiv Hrvata neće ni pokrenuti postupak za istu stvar

Screenshot

Poznati odvjetnik Anto Nobilo komentirao je izbor za Predsjednika Vrhovnog suda.

“Nisam siguran da će Zoran Milanović izabrati elegantan izlaz, na prvu bih rekao da će predsjednik zaoštriti, ali je moguće da je to samo taktika da bi uspio sa svojim kandidatom”, smatra Nobilo i dodao osebujnu komparaciju.

“Onaj tko bude izabran kompromisom, on je kao sveta voda, niti šteti niti koristi, kada su političke stranke kompromisom nešto birale ništa nije postignuto. Nama treba netko tko će dinamizirati pravosuđe, potaknuti da se bolje radi, da napravi nemir, nikada kompromisom nisu došli dinamični ljudi”, rekao je Nobilo.

Kaže, pozicija predsjednika Vrhovnog suda nije što je nekad bila, počevši od 1. siječnja ove godine kada se utvrdio Visoki kazneni sud.

“Vrhovni sud je izgubio najveći dio u provođenju ujednačavanja sudske prakse u Hrvatskoj, na simboličnoj razini on je najviši funkcioner pravosuđa u trodiobi vlasti tako da je jako važno tko će to biti, hoće li biti predstavnik klijentelističkih organizacija unutar pravosuđa jer i tamo postoji klijentelizam kao i u vlasti, ali prigušeniji”.



Na pitanje ima li Hrvatska problem s ujednačavanjem presuda, Nobilo u gostovanju na N1 ističe dva ključna problema.

“U gospodarskom kriminalu i području ratnih zločina provode se nekvalitetne istrage, nedovoljno je dokaza, državno odvjetništvo spušta prag osnovane sumnje i optužnice se podižu s nedovoljno dokaza”, rekao je Nobilo i posebno istaknuo slučajeve ratnih zločina.

“Ono za što će Srbin u Hrvatskoj biti osuđen neće biti dovoljno da se protiv hrvatskog počinitelja ratnog zločina pokrene postupak, imamo diskriminatornu praksu. Prije dva tjedna Županijski sud u Zagrebu je vratio optužnicu za ratni zločin Državnom odvjetništvu jer su rekli da nema dokaza da bi optužnica postojala, nije to prvi put, imamo slučaj gdje je čovjek iz Kanade pritvoren u Osijeku, a nema ozbiljnog dokaza. Pitao sam što bi bilo da je to hrvatski branitelj, bi li bio u pritvoru, odgovoreno mi je da se ne bi ni pokretao kazneni postupak”, rekao je dodavši da se dugo nije bavio slučajevima ratnih zločina u Hrvatskoj, no i dalje vidi nevjerojatnu diskriminaciju. Smatra, ti se ljudi nalaze pod pritiskom i podsjeća na prosvjede u Vukovaru u kojem se tvrdilo da se zločinci šeću gradom, a na kraju se, kaže, shvatilo da je to bila politička borba unutar HDZ-a.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI