NAJBOGATIJI SLAVONAC I KOLINDIN PRIJATELJ: Tužio je državu, ima svoj dvorac i vilu na Jadranu

Tvrtka najbogatijeg Slavonca Marka Pipunića jedna je od onih koje su preko Projekta Slavonija uspjela povući višemilijunska financijska sredstva, o čemu se prošloga tjedna u hrvatskim medijima intenzivno izvještavalo. Pipunić je inače jedan od financijera vladajuće stranke, a u medijskom prostoru spominjan je i zbog bliskosti s bivšom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, no osim toga početkom ljeta Slavonijom se proširila priča o tome da je Pipunoć jedan od interesenata za kupnju Meggllea, taj se plan izjalovio, ali bez obzira na to Pipunić u svojem kraju uživa status najutjecajnijeg poduzetnika.

Inače, ovaj osječki bogataš svojedobno je tužio Hrvatsku zbog obustavljene isplate potpora iz europskih fondova za tri njegove tvrtke u ukupnom iznosu od 126 milijuna kuna. Osječki Trgovački sud, svojedobno je nepravomoćno presudio da se Pipuniću vlasniku Žito grupe dodjeljuje naknada štete od 38,4 milijuna kuna.  Ovaj osječki kralj žita tužio državu jer mu je 2016. godine Ministarstvo poljoprivrede stopiralo isplatu od 126 milijuna kuna poticaja iz europskih fondova, Pipunić je naime tada prijavio tri tvrtke kćeri Žito grupe na natječaj za Mjeru 4.2 “Potpora za ulaganje u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivredne proizvodnje”.

Riječ je o tvrtkama Salami Aurea, Copadio i Prosciutto pannonico, za koje je zatražio odvojene potpore kako bi pokrio troškove njihove izgradnje, te je potporu i dobio za sve tri. No, Pipunića potom prijavljuju Agenciji za plaćanja u poljoprivredi pod sumnjom da je nove tvrtke osnovao kako bi se domogao većih potpora, međutim, on sam na sudu je dokazao da institucije nisu pronašle nikakve nezakonitosti, u vrijeme kada se prijavljivao na natječaj.

Ujedno, dokazao je i kako su sva tri proizvodna pogodna zasebne tehničko-tehnološke cjeline, a prema sudskoj odluci Agencija nije postupila u skladu sa zakonom, budući da Pipunića nije upozorila na sumnje o nepravilnosti, netom nakon prijave na natječaj, a samim time zaključeno je da se ne može definirati da je umjetno stvorio uvjere temeljem kojih bi osigurao veći profit. Odlukom suda naloženo je da RH tvrtki Salami Aurea isplati povučenu potporu u iznosu od 38,4 milijuna kuna uz zatezne kamate, a ujedno država je primorana podmiriti troškove parnice koji iznose 1,2 milijuna kuna, a presude o druge dvije tvrtke nisu donesene. Pipunić je prema vlastitom priznanju početkom devedesetih postao privatni poduzetnik, koji je u međuvremenu postao multimilijunaš koji se doduše u medijskom prostoru nerado pojavljuje. Osječki bogataš upravlja s oko 190 milijuna eura vrijednim imetkom te je vlasnik cijelog nekadašnjeg Poljoprivrednog kombinata Osijek, PPK Valpovo, PPK Orahovica, ali i velikih silosa, mlinova osječke šećerane te Tvornice ulja Čepin. Tvrtke u njegovom vlasništvu proizvode najviše tovnih svinja u Hrvatskoj, a bavi se i proizvodnjom jaja i to oko 17 milijuna, koje se uzgoje baš u njegovim firmama.

Pipunićeve tvrtke vodeće su u Hrvatskoj kada je riječ o proizvodnji junadi, ratarskih proizvoda, šećera, što pak znači da je u njegovim rukama dobar dio hrvatske poljoprivrede pa i opstanak slavonskih obitelji budući da zapošljava oko 3000 ljudi. Zanimljivo, Pipunić je u tvrtkama svojedobno otvorio centar za rehabilitaciju E Rejuvenation u kojem se može rehabilitirati 300 ljudi, a tretman traje od 35 do 60 minuta. Zaposlenicima se nudi masaža cijelog tijela. Pipunić je rođen u okolici Modriče u Bosanskoj Posavini, a početkom osamdesetih skrasio se u Osijeku gdje je završio Poljoprivredni fakultet, nakon čega se vratio u Posavinu i zaposlio kao referent prodaje rezervnih dijelova. S današnjim puncem otvara tvrtku Žito, koja se bavila trgovinom, a u dvije godine stekao je pravo bogatstvo baveći se primarno trgovinom ratarskim kulturama.Tvrtka Žito 92-e godine imala je dva zaposlenika i kapital od 50 tisuća eura, a godišnji prihod iznosio je oko pola milijuna eura, a svoje bogatstvo širio je kupujući propale tvrtke i silose, kojih je u slavonskom kraju bilo mnoštvo, što zbog rata što zbog upitne privatizacije. Danas se Pipunić može pohvaliti s deset tvrtki koje više no solidno posluju. Odnedavno, bavi se i proizvodnjom struje iz biotoplinskih postrojenja. Opisuje ga se i kao jednoga od 20 najbogatijih ljudi u regiji. Ujedno, otac je troje djece, a uz dvorac u Čepinu posjeduje i vilu u Primoštenu, a osim toga valja znati kako je godinama financijer HDZ-a.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI