NADA MURGANIĆ O ISTOSPOLNIM UDOMITELJIMA: Otkrila što je bio stvarni cilj zakona koji je predložila!

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Hrvatskom je odjeknula vijest da je istospolni par Kožić i Šegota uspio udomiti dvoje djece. Epilog je to borbe za udomoljavanje koja je trajala 3 godine. Očekivano, odluka kojom je istospolnom paru dozvoljeno udmoljavanje zasmetala je konzervativnom djelu društva zbog čega je ova tema ponovno dospjela u fokus javnosti. Svoju perspektivu o ovoj problematici koja dijeli javnost, izložila je i bivša ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne skrbi Nada Murganić.

Murganić je bila član Vlade RH kada je predlagan zakon o udomiteljstvu i poručuje kako ustanove ne mogu biti zamjena za obitelj: “Svima je u interesu da svako dijete ima obitelj i raste unutar svoje obitelji. Na žalost, iz brojnih razloga, nisu sva djeca u mogućnosti odrastati unutar svoje obitelji. Republika Hrvatska ima veoma razvijene ustanove, koje se na kvalitetan način brinu o djeci, međutim, to ne može biti zamjena za obitelj. Cilj zakona kojeg smo tada predlagali bio je da se postojeći zakon osuvremeni i proširi tako da se udomljavanjem počnu baviti i mlađi ljudi, ali i osobe s višim stupnjem obrazovanja”, rekla je Murganić.

Navodi kako je Vlada doista imala najbolju namjeru i na prvom mjestu je bila dobrobit djeteta: “Vlada je uistinu i u prvom redu na umu imala dobrobit djeteta, kako bi živjelo u zdravoj i mirnoj okolini. Ta su djeca ipak preživjela velike traume i stresove”, rekla je.

Navodi kako se već tada u raspravama isticalo kako su istospolni partneri željni ostvariti to pravo, ali da je stajalište predlagatelja bilo kako se žele izbjeći bilo kakve situacije koje bi dodatno otežavale rast i razvoj djeteta:  “Stajalište predlagatelja bilo je da se moraju izbjeći bilo kakve dodatne stresne situacije koje bi djeci otežavale rast i razvoj, te da će se člankom u kojem su ubrojani mogući udomitelji ostvariti cilj i smisao ovog zakona. Par Kožić i Šegota u medijskom su prostoru isticali svoju želju da udome dijete”, rekla je.

“Životno partnerstvo, htjeli to priznati ili ne, još nije uvriježeno kao način života. Nemaju tradicionalnu potporu u društvu te još uvijek postoji mogućnost da bi to moglo u vršnjačkoj zajednici stvarati dodatni pritisak i stigmatizaciju”, smatra Murganić.



Nadalje, Murganić nadodaje kako su prava i interes djeteta uvijek u prvom planu, a ne prava odraslih

“Kao predlagateljica zakona smatrala sam da je interes djeteta u prvom planu, a prava odraslih osoba ne mogu biti iznad njihovih. Ako ih želimo zaštiti od dodatnih stresova i neugodnih situacija, smatram da je taj zakon išao u tom pravcu”, rekla je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI