NA SNAZI NOVE MJERE NA MARKOVU TRGU! Evo što to znači za stanare, turiste, vjernike, medije, vozila…

Ministar Unutarnjih poslova Davor Božinović zaigrao se s pojmom demokracije te najavio moguće zatvaranje Markova trga, ali i zabranu pristupa za medije i novinare nakon što je u jučerašnjim jutarnjim satima na Markovu trgu ranjen policajac.

Takva najava izazvala je burne reakcije medija koji su Božinoviću zamjerili takva ograničenja.

“Predlažem dodatnu mjeru, da se ministrima više ne smije ni e-mail upućivati, a kamoli ih zvati na telefon. Ministri smiju samo drugima poslati e-mail, kad žele i što žele u njima napisati. Ministri su najugroženija vrsta na kugli zemaljskoj, pred izumiranjem”, ironično je na Facebooku napisao kolumnist i publicist Zvonimir Despot kojem su se sličnim objavama pridružile i druge kolege.

Danas pak, Vlada Republike Hrvatske objavila je redaktirane mjere i upute medijima.

“S obzirom na privremeni režim pojačanih sigurnosnih mjera koji je na snazi od danas, pristup Trgu sv. Marka ograničen je vozilima i osobama te policijski službenici odsad vrše pregled osoba i predmeta na kontrolnim točkama na prilazu trgu.



Pored osiguranja štićenih objekata, zgrade Vlade, Hrvatskog sabora i Ustavnog suda, namjera nam je da podizanjem razine sigurnosnih mjera na Trgu sv. Marka povećamo i sigurnost stanara, građana, kao i novinara koji prate rad tih institucija.Također, želimo osigurati da nove privremene sigurnosne mjere ni na koji način ne utječu na mogućnost predstavnika medija da izvještavaju o aktivnostima Vlade, sjednicama i događajima, kao ni na dostupnost članova Vlade za izjave medijima.

Slijedom toga, obavještavamo vas da će se konferencije za medije i izjave članova Vlade i drugih dužnosnika ubuduće održavati unutar zgrade Vlade, na otvorenom (dvorište Banskih dvora) ili u zatvorenom (svečana dvorana za konferencije za medije).

U tu svrhu pristupit ćemo izradi i ažuriranju službenih akreditacija za predstavnike medija koji prate rad Vlade. Dotad će medijsko praćenje Vladinih sjednica, sastanaka, aktivnosti, događanja kao i konferencija za medije biti omogućeno svim novinarima, snimateljima i fotoreporterima koje njihove redakcije najave ususret pojedinih događanja.

Ujedno, kako bismo osigurali potrebno medijsko izvještavanje, predstavnicima medija bit će omogućen pristup Trgu sv. Marka i za vrijeme trajanja javnih okupljanja, uz prethodni sigurnosni pregled.

Nadležna tijela pravodobno će vas obavještavati o svim drugim sigurnosnim postupcima u vezi s organizacijom prometa vozila i kretanja ljudi na prostoru Trga sv. Marka”, napisao je glasnogovornik Vlade, Marko Milić.

S druge strane, sukladno zakonskim ovlastima, policija je od ponedjeljka, 12. listopada 2020. godine na dijelu Trga svetog Marka, privremeno ograničila pristup i kretanje, a sukladno članku 51. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima.

Ograničenje pristupa i kretanja odnosi se na prostor Trga svetog Marka između objekata Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske koji je ograđen fizičkim preprekama, dok će na pristupnim pravcima policijski službenici obavljati kontrolu osoba te provjeravati opravdanost razloga njihovog ulaska u štićenu zonu, izvijestili su iz PU zagrebačke.

Time dio Markovog trga postaje zona u kojoj je privremeno ograničen pristup ili kretanje koje će trajati do implementacije odgovarajućih sustava tehničke zaštite za zaprječivanje kretanje osoba i vozila, a u štićenu zonu mogu ući zaposlenici Hrvatskog Sabora i Vlade RH te osobe koje dokažu opravdan interes (npr. dostava, osobe s poslovnim obvezama), navodi.

Stanari

“Vezano uz kretanje sugrađana – stanara navedenog područja, izvješćujemo kako im je omogućen pristup stambenim prostorima i kretanje u zoni uz provođenje kontrole na pristupnim pravcima”, navode.

Turistička razgledavanja i vjerska okupljanja

Za turističke posjete, bez ikakvih ograničenja dostupan je dio prostora Trga svetog Marka koji je izvan prostora na kojemu je privremeno ograničen pristup ili kretanje, dok će sudjelovanje u vjerskim obredima biti omogućeno vjernicima nakon provedene kontrole osoba.

Javna okupljanja temeljem Zakona o javnim okupljanjima

Javna okupljanja i dalje će biti omogućena, sukladno odredbama Zakona o javnom okupljanju, ali uz prethodnu najavu, dok će policijski službenici obavljati kontrolu i pregled sudionika na kontrolnim punktovima prilaznih pravaca.

Ograničenja kretanja na dijelu Trga svetog Marka bit će na snazi do implementacije odgovarajućih trajnih sustava tehničke zaštite za onemogućavanje neovlaštenog ulaska osoba i vozila, odnosno dok se ne postignu prihvatljivi sigurnosni uvjeti na navedenom prostoru, tvrde.

Promet motornih vozila

Regulacija prometa motornih vozila na Trgu Svetog Marka se nije mijenjala. Prema sadašnjoj regulaciji promet se u užoj zoni Trga Svetog Marka odvija kao i do sada na sljedeći način:

Prilaz iz Ćirilometodske dozvoljen je prometnim znakom na južni kolnik Trga Svetog Marka, potom u Kamenitu ulicu i dalje u Opatičku ulicu.

Prilaz iz Basaričekove i Ulice 29.X.1918. dozvoljen je prometnim znakovima na sjeverni kolnik Trga Svetog Marka, a potom u Ulicu Brezovačkog te u Mesničku ulicu.

Na istočnom i zapadnom kolniku Trga Svetog Marka, kao i do sada, prometuju službena vozila s posebnom dozvolom, zaključuju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI