MINISTRICA OŠTRO PORUČILA MOSTOVOJ ZASTUPNICI: ‘Vi ste jedna populistička stranka koja maše s dvije-tri teze’

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te saborska zastupnika Mosta Marija Selak Raspudić za N1 su komentirale novi zakon o obnovi od potresa.

“Možemo mirno konstatirati da obnova u potpunosti stoji. Ovaj zakon neće pomoći obnovu, nego će još više unazaditi i obnovu i pravnu državu. Ovo je javni poziv na korupciju”, rekla je Selak Raspudić.

Očekivano, ministrica nije s njom složila.

“Vlada je nevjerojatno brzo reagirala u onim pandemijskim uvjetima”, odgovirila joj je ministrica navodeći hitne sanacije i u Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji.

“Ono što je važno je da se proces odvija”, dodala je Obuljen Koržinek.



“Vrlo jasno smo rekli da postavljamo okvir, uvažili smo sve komentare koje smo mogli uvažiti. Rekli smo da ćemo mijenjati ako uočimo nešto da treba mijenjati. Vjerujem da će se proces ubrzati, međutim on traje”, kazala je Obuljen Koržinek.

Selak Raspudić je navela kako je nasilje u Sisačko-moslavačkoj županiji poraslo za više od 50 posto, smatra da je to tragično, ali i očekivano s obzirom u kakvoj se situaciji nalaze.

Smatra da je doneseni Zakon loš te da je obnova trebale započeti ranije.

“Ovaj zakon je postigao konsenzus kad je predložen. To je taj duh vaše stranke, populistički, na koji smo navikli. Vi ste jedna populistička stranka koja maše s dvije-tri teze, ali u redu. Potpuna je neistina da se ukidaju kontrolni mehanizmi. Sad znamo što će klub Mosta vikati”, oštro joj je odgovorila ministrica.

Na pitanje o tome tko je odgovoran za plaćanje te obnove ministrica je rekla: “To je jednostavno, mi ne govorimo o legalizaciji, nego o zbrinjavanju građana kojima smo rekli da će im država pružiti ruku u ovoj katastrofi.”

Mostova zastupnica kazala je kako će Ministarstvo sada nepotpune zahtjeve prebaciti na Fond. “Političku štetu za ovo će na kraju platiti Fond. Ako nećemo utvrditi vlasništvo, ne temelju čega ćemo nekome izdati mogućnost da ide u proces obnove? Mi sada imamo egzibicionizam, da se prvo provede obnova pa će se tek onda, po završetku obnove, izdavati rješenje o obnovi”, kazala je Selak Raspudić.

“Ministrice, ako vi meni docirate, što radi vaš premijer i što je modus operandi cijele stranke, kako očekujete da vas jedan građanin na cesti shvati da ćete riješiti njegove probleme”, poručila joj je Selak Raspudić.

“Već u okviru ovog sadašnjeg zakona mogli ste učiniti mnogo više za građane da ste htjeli. Ili znali, ne znam što je gore”, dodala je.

Obuljen Koržinek na to je ponovno rekla kako su pragovi javne nabave samo usklađeni s europskima te dodala da ostaje pri svojoj odluci.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI