Ministar Beroš odgovorio predsjedniku Milanoviću: ‘Stožer provodi odluke Vlade, političko je tijelo’

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako su sve njihove odluke bile temeljene na zaštiti zdravlja i života građana.

“Da su donesene u jednom čudnom kontekstu. Lako je nama sad govoriti, ali kad je velika pošast dolazila, kad je u okolnom zemljama bio velik broj umrlih, morali smo se nositi s tim i donositi mjere”, zaključio je za RTL.

Dodao je kako nisu dvojili hoće li neke odluke i mjere preći granicu rekavši kako su sve mjere temeljene na stručnim i epidemiološkim promišljanjima.

“Svaka mjera bila je pomno promišljena i temeljena na struci. Analizirali smo sve, sa znanstvenog i stručnog aspekta, uspoređivali naše mjere s mjerama u susjednim zemljama i cijelom svijetu. Nismo pronašli bitnih razlika. Utemeljen je i znanstveni savjet Vladin, koji je s međunarodnog aspekta propitivao naše mjere iz dana u dan”, naglasio je.

Za rad nedjeljom koji je sporan Ustavnom sudu navodi da će pričekati objašnjenje njihovog promišljanja, da je mjera bila legitimnog cilja.



“Dakle, zaštita života i zdravlja ljudi, ali da nije bila razmjerna. Ponovit ću kontekst donošenja te mjere. Donesena je u fazi popuštanja ‘lockdowna’, u fazi kad smo produžili svakodnevni rad trgovina. Znate i sami da su bile limitirane na period od 7 do 17 sati. U toj fazi popuštanja dopušten je rad do 21 sat jer su se građani žalili da ne stignu po namirnice. Dakle, ukupni radni tjedan na taj način nije skraćen jer je produžen period rada”, objasnio je.

Potvrdio je izjavu premijera Plenkovića da je Stožer političko tijelo i rekao da provodi politiku Vlade, ali temeljenu na stručnom promišljanju i epidemiološkim zakonima.

“I na tome smo čitavo vrijeme radili. U konačnici mi je drago da je Ustavni sud prepoznao da su zakoni koji su doneseni u Saboru, Zakon o sustavu civilne zaštite i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, doneseni na zakonit način temeljem članka 16 Ustava Republike Hrvatske”.

Za kritiziranje predsjednika Zorana Milanovića da je Stožer kao paratijelo, navodi kako svi imaju pravo na svoje mišljenje. “Ustavni sud donio je pravorijek, mislim da je on detaljno analizirao kontekst donošenja naših odluka, ustanovio je da su stručne i na neki način usmjerene k legitimnom cilju zaštite zdravlja i života građana”.

Stožer nastavlja sa svojim radom i dalje, istim tempom i ritmom, ističe.

Svi svjedočimo, kako navodi, činjenici da su pojedini lokalni i županijski stožeri naglašavali neke mjere ili ih popuštali. “S tim nemamo problema. Vjerujem da je lokalni stožer u dogovoru sa strukom donio takvu odluku, koja je legitimna”, komentirao je odluku stožera Istarske i Međimurske županije da maske nisu obvezne na nastavi u školama.

Na pitanje je li to početak trenda koji će se proširiti Hrvatskom rekao je da bi bilo dobro da je tako jer bi to ukazivalo da je epidemiološka situacija stabilna i bolja.

“No trebamo iz dana u dan, kao što smo stoput dosad rekli, pratiti epidemiološku situaciju pa prilagođavati njoj mjere. Ukoliko bude dobra, nema razloga da svi nose maske u učionicama. Van njih je to i dalje obavezno. Vidjet ćemo, ako ako epidemiološka situacija bude dobra, nema razloga da i ostali stožeri ne donesu odluke sličnu ovom. Isto tako, ako se situacija pogorša, lokalni stožer promijenit će tu odluku”, poručio je.

O situaciji koja nas čeka najesen objašnjava kako je to problematično razdoblje u kojem će se teško deferincirati radi li se o covidu ili nekoj drugoj respiratornoj bolesti, što predstavlja izazov, ali da su toga svjesni.

“Moramo znati da dolazi sezona respiratornih infekcija i sezona gripe. Znali smo da će jesen biti problematična pa smo poduzeli korake koji će omogućiti da se zdravstveni sustav bolje nosi s mogućim komplikacijama”, najavio je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI