MINISTAR BEROŠ O MARKOTIĆ NA VJERSKOM SKUPU: Nisam vidio fotografije, mjere su jasne i vrijede za sve

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Ministar zdravstva Vili Beroš obratio se novinarima:

“Činjenica je da smo razgovarali o svemu, novim elementima epidemiološke situacije, stavili smo to u kontekst aktualnog trenutka”, rekao je Beroš o mogućoj relaksaciji mjera.

Novinari su ga upozorili da postoje dvostruki kriteriji, je li mu sporno što je Alemka Markotić bila na masovnom vjerskom okupljanju, a paralelno se događaju racije unutar restorana.

“Nisam upoznat s jučerašnjim okolnostima, nisam vidio fotografije. Kako ja, tako i svatko, možemo pogledati fotografije. Epidemiološke mjere su kristalno jasne i vrijede za sve”, rekao je Beroš i dalje inzistirao da nije vidio jučerašnje fotografije već da bismo se svi, pa i Markotić, trebali jednako pridržavati mjere.

“Ne znam je li za taj događaj netko tražio dopuštenje, jesu li određene epidemiološke mjere, jer, stvari mogu funkcionirati ako se propiše epidemiološki okvir”.



Što se tiče cjepiva AstraZeneca, kaže, iznijeli su stajališta koja su bazirana na struci, svjetska zdravstvena organizacija rekla je da misli da je učinkovito u svim dobnim skupinama.

“Umirovljenicima smo rekli da je od početka izrade plana cijepljenja za najranjivije skupine, ne bismo kao Vlada napravili neki korak da im ne pružimo sigurnost. Svi koji drugačije propagiraju moraju biti svjesni rizika za tuđe živote. Detektirali smo uzrok tog europskog ponašanja, nedostatak starijih u kliničkim istraživanjima. Oni su objasnili da je ono dizajnirano kada epidemija nije bila rasplamsala, bazirali su se na mlađe osobe. Proizvođač se obvezao u roku od 2 do 3 tjedna svima podastrijeti nove engleske i američke informacije, oni svoje pučanstvo cijepe tim cjepivom. Nema razloga da neko cjepivo djeluje u dobi od 55, a ne u 65. Spomenut ću da sva tri cjepiva koja su odobrena u Hrvatskoj štite u najvećem mogućem opsegu od smrti i težih oblika bolesti. Objasnili smo predstavnicima umirovljeničkih udruga da je najvažnije cijepiti starije populacije i svako odgađanje može biti kontraproduktivno”.

Na pitanje je li ispitao kako se cijepio rektor Damir Boras, Beroš kaže, oštro osuđuje cijepljenje preko reda i tako de facto nekome oduzimamo pravo na cijepljenje.
“Odaslali smo upit, ne isključujem mogućnost uvođenja kontrola”, rekao je Beroš.

Ispitat će kako se rektor cijepio, tražio je informacije od Rebra no još nije vidio je li došlo očitovanje.

Što se novog soja tiče, epidemiolozi su na terenu, nema novih elemenata i spoznaje da ima još tih slučajeva, iako je moguće da bude. Dobro je što je i danas prisutan pad novozaraženih, no, oprez je nužan i moraju biti spremni da s jednakom brzinom popuštaju, ali i pooštravaju mjere.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI