MINISTAR BEROŠ IZ IZOLACIJE: ‘Ne živimo u normalnom vremenu!’, u Areni prvi pacijenti već od sutra

Vili Beroš se javio iz izolacije i progovorio o gorućim pitanjima za N1 televiziju.

“Dobro sam , imao sam sreću da nisam imao teži oblik bolesti”, govori te dodaje kako je mogao raditi od kuće.

U ponedjeljak bi se trebao vratiti na posao, ako sve bude u redu.

“Naravno da postoji jasna strategija, mi kao Stožer, tj. Vlada gledamo na dobrobit društva. Oporba gleda iz perspektive jedne skupine. Svi zdravstveni radnici vide smrt i žele zatvoriti sve, no s druge strane su privrednici i oni žele da sve ostane otvoreno”, govori o pobuni koja se javlja zbog rigoroznih mjera.

Dodaje kako se svi trebamo boriti inače ni jedna mjera neće imati učinka.



Što se tiče javnog prijevoza, govori kako nekada trebamo izbjeći ulazak u pun autobus ili tramvaj kako bismo sačuvali svoje i zdravlje drugih.

“Ne živimo u normalnom vremenu” te dodaje kako se trebamo prilagoditi životu s virusom. Hrvatska je bila jedna od rijetkih zemalja koja nije imala kazne, ali sada moramo posegnuti za oštrijim mjerama i kažnjavanjem.

Nepravedno je prema velikoj većini građana koji su se pridržavali ranijih mjera, rekao je ministar Beroš. Ne vidi ni problem u održavanju Kolone sjećanja ako bi se sudionici pridržavali svih propisanih mjera. Moramo uputiti konzistentnu poruku svima.

Na proljeće se govorilo o teškoj situaciji, je li došlo do pucanja zdravstvenog sustava? Beroš ne vidi da je došlo do toga i ne zna ni za jedan slučaj gdje neki pacijent nije dobio odgovarajuću zdravstvenu skrb.

Trebamo odgovorno ponašanje, a u bolnicama kapaciteti još uvijek nisu potpuno iskorišteni te svuda postoji mogućnost širenja.

“Imamo sve što nam je potrebno, samo pitajte i dobit ćete”, govori Vili Beroš, pa nastavlja:

“Na intenzivnim jedinicama ima osiguran broj kreveta za covid-pacijente, a sve su brojke javno dostupne. U međuvremenu su nabavljeni novi respiratori, a u zadnjh desetak dana bezbroj je kamiona odlazilo diljem cijele Hrvatske jer se prema potrebama na dnevnoj bazi raspoređuju respiratori, nigdje ne stoje na skladištu. Preraspodjeljujemo respiratore iz dana u dan”.

“U Ministarstvu zdravstva već nekoliko mjeseci na dnevnoj bazi upravljamo poslovnim procesima. Infektologa u RH je 119 specijalista infektologije i 66 specijalizanata infektologije, njihova edukacija traje 5 godina, zato je nismo mogli normalno provoditi otkako je počela pandemija”, rekao je ministar zdravstva.

Čuo se s Ivanom Đikićem i smatra ga uvaženim kolegom, no govori kako se ne slažu u svemu. I jutros su se čuli u vezi brzog antigenskog testiranja te su u kolegijalnom i znanstvenom razgovoru dogovorili daljnju suradnju.

O kome je riječ kada se radi o sukobu interesa člana Vladinog savjeta u vezi s brzim antigenskim testovima, Vili Beroš ne zna, no govori kako će se to uskoro saznati.

“PCR testovi su skuplji u Sloveniji i Austriji nego kod nas, Hrvatski zavod za javno zdravstvo regulira tu priču”, govori i objašnava kako HZZO plaća prosječnu cijenu koštanja.

Čini se kako su testiranja dosegla vrhunac, a neki stručnjaci sumnjaju u prikazan broj smrtnosti, to jest vjeruju da se prikazuju samo smrti koje su se dogodile u bolnicama, pa da konačan broj prezentiran u javnosti nije točan.

Broje li se u ukupnom broju preminulih samo oni iz bolnica ili i oni iz domova za starije? Beroš govori kako će provjeriti jer nije u njegovoj užoj domeni, no dodaje kako je potpuno jasno da ih tek čeka veliki posao.

Uzroci smrti i ostale varijable idu u HZJZ gdje se dalje analiziraju, pa ministar Beroš kaže kako na to pitanje odgovor bolje zna Krunoslav Capak.

Ministar Beroš ne gubi nadu, no ne zna koliko ćemo se svi skupa još morati boriti protiv koronavirusa. Želi nagraditi zdravstvene djelatnike, te dodaje kako je onih koji u ovo doba ne rade jako malo.

Od veljače pa sve do sada je od koronavirusa preminulo 250 ljudi u domovima za starije, ministar govori kako su svi ti podaci dostupni, a za sam kraj progovorio je o Areni Zagreb.

Testni rad Arene se očekuje već od sutra, mora se vidjeti kako će se ponašati osoblje, kako to sve ide infrastrukturno, da bi se testirala i da bi se vidjelo može li se to izvesti, ali i kako bi se rasteretila Dubrava i Fran Mihaljević. Već sutra možemo u Areni vidjeti prve pacijente, rekao je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI