Milošević: ‘I Srbi trebaju priznati da je to bila pobuna protiv legalne vlasti’

Foto: Cropix

Nakon komemoracije civilnim žrtvama ratnog zločina u Varivodama, potpredsjednik Vlade Boris Milošević odgovarao je na pitanja novinara.

“Svakako, ovo je velika stvar da dolazi predsjednik vlade Republike Hrvatske. Ovo je prvi put nakon 20 godina da predsjednik Vlade dolazi na komemoraciju žrtvama koje su nevino stradale. To je jaka simbolična gesta da i ove žrtve ovdje zaslužuju empatiju i poštovanje i da se ne razlikuju od svih žrtava koje su se nažalost dogodile diljem Hrvatske”, kazao je potpredsjednik Vlade Milošević.

On je komentirao i izjavu premijera Andreja Plenkovića da Hrvati trebaju priznati da su napravili zločine, kao što i Srbi trebaju priznati da se dogodio otpor leigitmno izabranoj vlasti.

“To je ono što sam ja govorio kad sam išao u Knin”, kazao je Milošević, “da je vrijeme da nakon 25 godina posjećujemo jedni druge, da otvorimo te bolne teme, da je vrijeme da konačno čujemo jedni druge, da čujemo ono što smo možda stavljali sa strane, zataškavali.”

“Posljedica tog nedijaloga i zataškavanja je da sad, kad govorimo o Varivodama, još nemamo odgovorne za te zločine”, konstatirao je.



“Nažalost, država je propustila postupiti na pravi način kad se zločin dogodio i, možda, u neposrednim godinama nakon toga. Kako vrijeme prolazi, počinitelje je sve teže otkriti. Ostaje samo nada da će oni koji imaju saznanja o tome, prekinuti zavjet šutnje.”

Za odnose Hrvatske i Srbije rekao je da “ne očekuje revolucionarne pomake”, ali da “očekuje male pomake”.

Na pitanje hoće li prisustvovati i komemoracijama u Škabrnji i Vukovaru, Milošević je odgovorio:

“Sve u svoje vrijeme.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI