Milanović sam položio vijenac na Mirogoju, pa komentirao epidemiju: One koji pričaju o policijskom satu treba strpati u maricu

Bruno Konjevic/Cropix

Predsjednik Republike Zoran Milanović poručio je u petak da Vijeće za nacionalnu sigurnost (VNS) jedino može utvrditi je li u Hrvatskoj došlo do radikalizacije društva, no ono se, upozorio je, nije sastalo nakon pucnjave na Markovu trgu, što nije ozbiljno ponašanje.

Prije dva dana održana je sjednica Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti, a Milanović smatra kako to nije tijelo koje bi nekome moglo davati naputke budući da je VNS, kako je istaknuo u izjavi novinarima na Mirogoju, krovno tijelo nacionalne sigurnosti koje po Zakonu o sustavu domovinske sigurnosti predstavlja “moždani sustav cijelog sustava nacionalne sigurnosti”.

Tko mora donijeti odluku da je došlo do radikalizacije

“Ne smije se prvo sastati podredno, podređeno tijelo, koje nema nikakvu moć inicijative”, rekao je i ocijenio kako u tom kontekstu svi prijedlozi Koordinacije nemaju smisla.

“Konkretno – tko je u Hrvatskoj donio stav i odluku da je došlo do radikalizacije? Tu odluku mora netko donijeti. To može biti riječ predsjednika države, premijera ili predsjednika Sabora ili ministra unutarnjih poslova, ali da bi se tako nešto konstatiralo takvu odluku treba konsenzusom donijeti VNS. Ono se nije sastalo, nego će sad dobiti nekakve zaključke i ideje nekog tijela koje je ustvari provedbeno tijelo, koje radi po nalogu, po smjernicama koje mu daje VNS. Zašto se to radi, ne znam”, rekao je Milanović.

Predsjednik ustraje na tome da se VNS trebao sastati, a “vrijeme prolazi”. “Mogli smo se sastati, odmah nakon što je premijer iznio svoje mišljenje o radikalizaciji. Osoba koja je napala onog ružnog dana Vladu je osoba koja je očito bila radikalizirana. Za sada nemamo nikakve informacije da se radi o bilo kakvoj grupi koja je to pripremala, bilo kakvom sustavu, i nećemo ih ni imati. Ali da bi se to ubuduće spriječilo, određene mjere i pogled na cijelu situaciju jedino može dati VNS”, naglasio je.



“To je trebalo napraviti odmah. Sad to više nema smisla, a opet ćemo se morati naći, ako ništa drugo zbog godišnjih smjernica sigurnosno-obavještajnih službi”, rekao je.

Netko je želio izbjeći zajedničko polaganje vijenaca

Milanović je na Mirogoju položio vijenac i zapalio svijeću kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja u povodu blagdana Svih svetih, a budući da s njim nisu bili premijer i predsjednik Hrvatskoga sabora, kojima je njegov Ured jučer uputio poziv da to učine zajedno, novinarima je rekao kako to “nije trebalo ispasti ovako”.

“Čekali smo do zadnjeg trenutka, svjesni kako se radilo proteklih godina. Tako je bilo zadnjih pet godina, sad odjednom nije, očito je to netko želio izbjeći. Šteta”, ustvrdio je.

Poziv iz njegovog Ureda, dodao je, upućen je u zadnjem trenutku jer je čekao da poziv pošalju Vlada ili Sabor, kao što je to bilo i ranijih godina, što se nije dogodilo.

“Šteta, sitno petljanje, nekonzistentno. Kad se zna kako se radilo proteklih godina, sad se kao nešto zakompliciralo”, rekao je.

Onog tko predlaže policijski sat treba strpati u ‘maricu’

Milanović se ne slaže da zbog pandemije koronavirusa i povećanog broja oboljelih treba uvesti policijski sat i poručuje da one koji to predlažu treba “strpati u ‘maricu’”.

“Ovo je borba za zdravlje, ali prije svega za mentalno zdravlje čovječanstva. Mislim da one koji pričaju o policijskom satu treba strpati u ‘maricu’. Od izraza ‘policijski sat’ se čovjeku koža naježi”, rekao je.

Ne pratim iz dana u dan što se gdje događa, ali vidim da ljudi gube mentalno zdravlje. Oni koji to rade morat će se nositi s posljedicama tih odluka, ne želim čuti za policijski sat, kaže Milanović koji smatra da trenutni način donošenja odluka stvara pravni nered.

Podrška Vladi oko proračuna, ali i poticaj da izmjeni Kazneni zakon

Za rebalans ovogodišnjeg državnog proračuna i prijedlog proračuna za iduću godinu rekao je da su takvi kakvi u ovom trenutku mogu biti te da Vlada u tom smislu ima njegovu podršku.

“Vlada se nalazi u jako teškoj situaciji, ja to od početka akceptiram i od početka se tako izražavam. Dakle, nisam neprijatelj, niti sam šef opozicije… Proračun je takav kakav u ovom trenutku može biti”, kazao je.

Sve će države u Europi imati velike proračunske deficite, naprosto zato jer projicirane stope rasta nisu ni blizu ostvarene, što u javnim financijama “stvara rupčagu”, dodao je.

“Kod proračuna Vlada ima moju podršku, ali joj dajem poticaj da napravi izmjene elemenata u Kaznenom zakonu, poput trajanja uskočkih predmeta u kojima su optuženici oni koji se kategoriziraju kao državni dužnosnici. To treba završiti u godinu dana u prvom stupnju”, poručio je Milanović.

Podsjetimo, varaždinski župan Radimir Čačić je u četvrtak rekao kako je krajnje vrijeme da Hrvatska uvede ‘njemački model’ borbe protiv koronavirusa, odnosno da uvede policijski sat, zabranu javnih okupljanja te kontrolu kretanja i tijekom dana.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI