MILANOVIĆ OPET IZBACIO PLENKOVIĆA IZ TAKTA! Reagirao i ministar: Predsjednik izbjegava odgovornost

Foto: Cropix

Četiri ponude dobivene za nabavu višenamjenskih borbenih zrakoplova analizirati će Povjerenstvo za odabir višenamjenskog borbenog zrakoplova, koje je osnovano prije desetak dana. Na čelo tog povjerenstva zasjeo je Zvonimir Frka-Petešić predstojnik Ureda premijera koji će tim tijelom supredsjedati u suradnji s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiralom Robertom Hranjom.

U tom je povjerenstvu i Petar Mihatov iz ministarstva vanjskih poslova, ali i glavni državni rizničar Ante Matijević. Osim toga tu je i glavni tajnik Ministarstva obrane Petar Barać, zapovjednik HRZ-a Michael Križanec te potpredsjednik saborskog Odbora za obranu Anđelko Stričak.

Povjerenstvo sačinjavaju i ravnatelj SOA-e Daniel Markić te prvi čovjek VSOA-e Ivica Kinder, ali i predstojnica Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Maja Čavlović. U Povjerenstvu je i glavna tajnica Vlade Ivona Ferenčić te Zvonimir Novak iz Ministarstva Gospodarstva, kao i brigadir Davor Tretinjak te zapovjednik 93.krila HRZ-a brigadir Željko Ninić.

Plenković je pak u taj proces uključio još jednog ‘svojeg čovjeka’ Roberta Kopala, no za razliku od premijera predsjednik Zoran Milanović u ovaj proces nije želio involvirati svojeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Dragana Lozančića. Iz Ureda predsjednika odgovornost za ovaj proces odlučili su prebaciti na Vladu, budući da je Milanović procijenio kako je upravo Vlada ta koja će donijeti posljednju odluku pa je shodno tome njegov savjetnik u tome bespotreban.

S jedne strane, dio stručne javnosti, u toj je odluci podržao Milanovića s druge pak strane dio stručnjaka drži da predsjednik izbjegava odgovornost te da njegove ovlasti podrazumijevaju sudjelovanje u tom procesu. Svojom odlukom o nesudjelovanju u procesu nabave Milanović je navodno iz takta izbacio Plenkovića, koji vjeruje kako se predsjednik morao pridružiti tom procesu kako u pitanje ne bi bila dovođena njegova transparennost, budući da sada u Povjerenstvu sjede opet samo njegovi ljudi, a to je potvrdio i resorni ministar Banožić izražavajući žaljenje zbog toga što predsjednik neće sudjelovati u ovako značajnom poslu. Milanovićevi ljudi u konačnici konstatiraju kako će on odluku supotpisati i da na tome njegov upliv u ovaj posao staje.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI