Mesićeva kći pravda se narkobosu: ‘Imate ugledne odvjetnike, mi se ne smijemo miješati!’

Screenshot

Kada je prije više od mjesec dana, nakon gotovo deset godina u urugvajskom „Penal de Libertadu“, inače jednom od najzloglasnijih zatvora na svijetu, Anastazije Martinčić pušten na slobodu, brojni domaći i strani mediji htjeli su razgovarati s ovim bivšim visokopozicioniranim članom narkokartela Darka Šarića. Martinčić je većinu odbio jer strahuje da se površnim i senzacionalističkim izvještavanjem o njegovom slučaju mogu ugroziti razne osobe koje imaju izravne ili posredne veze s međunarodnom policijskom akcijom „Balkanski ratnik“ iz 2009.

Ovaj Puljanin se i dalje nalazi u Urugvaju gdje pokušava poništiti cijeli sudski postupak i ostvariti povrat zaplijenjene imovine. U cijeli slučaj ponovno se uplelo i Ministarstvo vanjskih poslova, koje Martinčić smatra suodgovornim jer mu je suđeno bez prevoditelja. U nedjelju 27. listopada objavili smo mailove koje je slao MVP-u. Sada objavljujemo odgovor Ministarstva vanjskih poslova, koji je poslan članu obitelji Anastazija Martinčića i njegovim odvjetnicima u Hrvatskoj. Iz toga odgovora da se naslutiti kako u MVP-u smatraju da Martinčića zastupaju ponajbolji odvjetnici u Urugvaju i da mu dodatna pomoć MVP-a nije potrebna.

“Poštovani, nastavno na Vašu predstavku prosljeđujemo odgovor Veleposlanstva RH u Buenos Airesu, kako slijedi: Veleposlanstvo RH u Buenos Airesu pozorno prati slučaj uhićenja hrvatskog državljanina Anastazija Martinčića u Urugvaju i o svim relevantnim činjenicama pravodobno izvještava mjerodavna tijela u RH. Veleposlanstvo se ne može miješati u rad nadležnih tijela u sudskim postupcima niti zastupati uhićene hrvatske državljane pred stranim sudom. G. Martinčić je za svoju obranu angažirao ugledne odvjetničke urede u Urugvaju. Posebnih zahtjeva za konzularnu pomoć radi prevođenja Veleposlanstvo nije zaprimilo niti od g. Martinčića, niti od nadležnih sudskih tijela u Urugvaju. Svi djelatnici Veleposlanstva koji su u okviru svoje konzularne nadležnosti pratili navedeni slučaj radili su stručno i angažirano. Veleposlanstvo učestalo kontaktira g. Martinčića, kako izravno, tako i putem Konzulata RH u Urugvaju. Konzularni djelatnici Veleposlanstva posjećuju g. Martinčića prigodom održavanja konzularnih dana u Urugvaju, koji se održavaju jednom godišnje. U tim prigodama g. Martinčiću su ovjerene brojne isprave i potpisi na punomoćima, uz dostavu mjerodavnim tijelima u RH. Također, Veleposlanstvo je u više navrata interveniralo pred nadležnim tijelima u Urugvaju kako bi se g. Martinčiću osigurala odgovarajuća zdravstvena skrb u zatvoru, te zaštitio njegov fizički integritet. Hrvatskoj putovnici g. Martinčića istekao je rok važenja u lipnju o. g. Osobnu iskaznicu RH nema obzirom da je g. Martinčić prije nekoliko godina, na vlastiti zahtjev, odjavio prebivalište u RH. Napominje se da je g. Martinčić pred nadležnim tijelima u RH podnio zahtjev za promjenu osobnog imena, i kada taj postupak bude okončan, Veleposlanstvo će, prigodom održavanja sljedećih konzularnih dana, zaprimiti njegov zahtjev za izdavanjem hrvatske putovnice.

S poštovanjem, Dunja Mesić, Voditeljica Službe za međunarodnu pravnu pomoć“, stoji u odgovoru Službe za međunarodnu pravnu pomoć Ministarstva vanjskih poslova koji potpisuje kći bivšeg predsjednika Stipe Mesića.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI