MESIĆA JE TUĐMAN NAZIVAO KRIVOKLETNIKOM! Pusić mu se zamjerila za sva vremena

Premda je u svojem političkom djelovanju nastojao biti smiren te izbjegavati konflikte, sin prvog hrvatskog predsjednika i saborski zastupnik HDZ-a, pokojni Mirosav Tuđman za života se borio za očuvanje političke ostavštine svojega oca.

U toj svojoj borbi Tuđman se ipak uspio sukobiti s bivšim predsjednikom Stjepanom Mesićem, ali i nekadašnjom saborskom zastupnicom, bivšom ministricom vanjskih poslova i šeficom HNS-a Vesnom Pusić.

S Mesićem je Tuđman ulazio u konflkte nakon smrti svojega oca, budući da u tom periodu bivši predsjednik postaje jedan od predvodnika takozvane detuđmanizacije u Hrvatskoj. Tome se Tuđman godinama opirao ostajući dosljedan svojim stajalištima praktički do kraja života, o tome je ovaj intelektualc pisao i javno progovarao kda god mu je data prilika za to. Upućeni će reći kako je Miro bio predvodnik borbe za povijesnu ostavštinu svojega oca, premda on o tome nikada nije previše govorio u javnosti. Za to se zalagao cijelo jedno desetljeće zamjerajući oporbenoj šestorki iz Račanova doba potporu politici detuđmanizacije.

U tom se smislu pokojnom Miri Tuđmanu najviše zamjerila bivša saborska zastupica Pusić koja je bila jedna od glavnih zagovornica teze o tome da je Hrvatska proivela agresiju na BiH. Govorio je jedne prigode Tuđman o Mesićevim otpuštanjima časnika HV-a te kazao kako bivši predsjednik to čini osobno, bez političkih uvjerenja. Javno je Tuđman problematizirao Mesićeva svjedočenja u Haagu nazivajući ih štetnima, a o tome je progovarao i u svojim knjigama, i kroz svoje javno djelovanje.

“Još nije izvjesno koji će biti uvjeti za izbor glavne tajnice obzirom, to ide po određenim načelima, ne znamo koji su drugi kandidati. No što se mene osobno tiče to bi bio paradoks da Hrvatska dobije tu poziciju u liku gđe. Vesne Pusić budući da je njezina politika daleko od hrvatskih nacionalnih interesa, i da je uvijek vodila regionalnu politku u daleko većoj mjeri nego hrvatsku politiku”, istaknuo je Tuđman u izjavi za narod.hr. govoreći o kandidaturi Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a.Također je u svojoj knjizi ‘Vrijeme krivoktetnina’ na više od četiri stotine stranica pokušavao dokazati kako je Mesićevo svjedočenje pred Haaškim sudom bilo presudno za tezu o hrvatskoj namjeri da podijeli Bosnu, pa samim tim i za sve optužnice koje se temelje na pretpostavljenoj hrvatskoj krivnji za dijeljenje susjedne države. U toj je svojoj knjizi Tuđman tvrdio da i Bošnjaci snose krivnju za hrvatsko-bošnjački rat, što je ujedno i jedna od ključnih teza knjige u kojoj Tuđman Mesića proglašava krivokletnikom. U toj svojoj knjizi autor argumentirano dokazuje da je Mesić lažno svjedočio u Haagu, da je svjesno, a ne samo iz nekompetentnosti i neznanja govorio krupne neistine. Profesor Tuđman u tom svojem djelu poziva se na vjerodostojne dokumente i činjenice, problematizirajući njegovo političko i dužnosničko djelovanje uz opasku da je suprotno zakletvi da će poštivati Ustav i zakone RH i pridonositi ostvarivanju i zaštiti nacionalnih i državnih interesa, ustvari doprinio destruiranju i lažnom optuživanju Hrvatske za ono za što nije kriva.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI