Mesić za njemačke novine: Srbi su najveća žrtva posljednjeg rata

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

“Srbi su najveća žrtva posljednjeg rata, pa čak i oni koji su bili lojalni Hrvatskoj, radili svoj posao ili je branili”, ocijenio je u intervjuu za frankfurtske “Vijesti” posljednji predsjednik Predsjedništva SFRJ Stjepan Mesić. 

Dodao je i da je stvorena atmosfera da su najveći neprijatelji Hrvatske svi Srbi, ali da se takva atmosfera pomalo mijenja nabolje

“Nadam se i da će ovaj korak koji je napravio Boris Milošević pomoći Hrvatima da shvate da niti su Srbi problem niti opasnost za Hrvatsku. Ali, da bi se u tome uspjelo, Hrvatska se mora dodatno otvoriti i to prije svega prema Srbiji. Ona to treba napraviti bez skrivenih namjera, bez kalkulacija”, poručio je Mesić.

Bivši predsjednik Hrvatske smatra da je potrebno shvatiti da smo na prostoru na kojem jesmo i da ne možemo mijenjati susjede, ali možemo surađivati kao razumni ljudi i shvatiti da, “ako su se Francuzi i Nijemci nakon tri velika rata dogovorili da krenu u stvaranje nove Europe koja će otvarati granice i štiti nacionalne manjine, onda to valjda mogu napraviti i Hrvati i Srbi”.

“Danas je Francuzu potpuno nebitno s koje strane granice živi, kao i Nijemcu. Isto tako to treba postati nebitno i jednom Srbinu, Hrvatu, Albancu ili Bošnjaku”, navodi Mesić.



On dodaje i da koncept ujedinjene Europe isključuje bilo kakvu mogućnost da dođe do novog rata na ovom kontinentu.

“A rat ćemo isključiti kao opciju tako što će se omogućiti svakom narodu da se razvija u svom ukupnom kulturnom opsegu bez obzira na granice“, objasnio je Mesić.

Za odlazak Borisa Miloševića na proslavu “Oluje” u Knin, kazao je da je pozitivan korak, ali da svi daljnji koraci u obnavljanju i popravljanju odnosa dvaju naroda ovise o političkoj volji političkih elita kako u Hrvatskoj, tako i u Srbiji, piše alo.rs.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI