MARIĆ U NEZAPAMĆENOJ PANICI! ‘To je najcrnji mogući scenarij’

Tomislav Kristo / CROPIX

Sve veći broj zaraženih i rekordne brojke kojima svjedočimo nagovještaju novi val korona krize pa se mnogi u Lijepoj našoj s razlogom pitaju je li pred nama još jedan lockdown.

Premijer Andrej Plenković prije par dana kazao je kako će Hrvatska to pod svaku cijenu nastojati izbjeći, no ni on, ni članovi Nacionalnog stožera nisu u cijelosti odbacili tu mogućnost od koje zazire ministar financija Zdravko Marić.

”Ni za živu glavu, Marić je u Vladi najveći protivnik novog lockdowna”, tvrde naši sugovornici iz njegova resora te dodaju da je ministar svjestan kako bi hrvatsko gospodarstvo takav scenarij teško izdržalo. ”To je najgore što bi nam se moglo dogoditi, najcrnji mogući scenarij, pa nakon onog prvog zatvaranja BDP nam je drastično pao, sreća u nesreći bio je tek turizam koji je ipak bio bolji od najcrnijih prognoza”, kažu naši sugovornici.

Dodaju da u narednim tjednima i bez karantene očekuju pad aktivnosti posebice u sektoru ugostiteljstva i trgovine te u sektoru prerađivačke industrije. ”Osjetan rast gospodarstva nemoguće je očekivati do kraja ove godine, a ništa bolje prognoze nisu ni za narednu godinu. Mi si definitivno bez obzira na pandemiju ne smijemo priuštiti još jedno zatvaranje, pred nama je jedna od najdubljih kriza ikada, a mi moramo voditi računa o kakvoj, takvoj financijskoj stabilnosti. Ne smijemo zaboraviti niti na izdatke za zdravstvo koji će u ovim kriznim vremenima zasigurno rasti, mi u Vladi više nemamo sredstava s kojima bi pomogli poduzetnicima i time očuvali radna mjesta”, kažu nadalje naši sugovornici objašnjavajući razloge Marićeva protivljenja karantetni. Napominju kako kao u slamku spasa gledaju u pomoć koja bi u Hrvatsku trebala stići preko europskih fondova.

”To na žalost nije nešto na što se sada možemo osloniti, jer ta pomoć stiže tek iduće godine na proljeće. Mi smo več sada ponudili set mjera s kojima održavamo gospodarstvenike na životu, i to je zapravo vladin maksimum”, zaključuju naši sugovornici.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI