‘LEX ALOJZ’: U zadnji čas sprječava se požeškog župana da se kandidira na izborima!

Zbog dvije afere koje su isplivale od posljednjih lokalnih izbora Ministarstvo pravosuđa i uprave promijenit će Zakon o lokalnim izborima prije nego što se održe.

Jedan od ‘krivaca’ je požeški župan Alojz Tomašević koji ima presudu zbog nasilja prema supruzi od deset mjeseci uvjetno. Ukoliko se izmjene usvoje, on se više neć moći kandidirati.

Naime, izmjenama se predviđa da se postojećem popisu kaznenih djela koja su zakonska zapreka za kandidiranje na izborima dodaju i nasilničko ponašanje, zanemarivanje djeteta, spolno uznemiravanje, prostitucija te bludne radnje.

Promjena će nastupiti i zbog aktualne načelnice Lovreća, HDZ-ovke Anite Nosić. Ona je zbog subvencionarog POS-ovog stana u Zagrebu išla mijenjati prebivalište pa je ostala bez mandata, no nakon žalbe Upravni sud u Splitu poništio je riješenje.

‘Kvaka’ je u tome što je mandat prema zakonu prestajao s danom prestanka prebivališta, a ne danom odjave prebivališta. Nosić ga je odjavila, ali sud je smatrao da ga nije i promijenila.



Stoga, da se to ne ponovi, promijenit će se i ta odredba. Zakon je trenutno u javnom savjetovanju, a u Ministarstvu se nadaju da će biti usvojen na vrijeme.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI