KRAJ! URUŠAVA SE HRVATSKO ZDRAVSTVO: Ovrhe bolnica, nestašice lijekova, pandemija..

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Da je Vili Beroš najpopularniji političar u državi potvrdilo se prije par mjeseci na parlamentarnim izborima, tog je srpnja naime ministar zdravstva iz svoje desete jedinice izašao s najvećim brojem preferencijalnih glasova.

Ništa Beroš u svojem političkom životu nije želio prepustiti slučaju, okružio se s timom vrhunskih savjetnika i PR stručnjaka koji su radili i rade na svakom njegovom javnom nastupu, no izgleda kako to ipak ne urađa plodom. Iako je ministar u prvim tjednima pandemije korona virusa svojem poslu pristupio smireno i odgovorno to više nije dostatno, njegov se rejting u svega nekoliko mjeseci drastično srozao, a osim toga izgleda da zdravstvenom sustavu baš pod njegovom palicom u ovim kriznim vremenima prijeti kolaps.

Epidemiolozi padaju s nogu, sustav samoizolacije radi toga je doveden u pitanje, hrvatskom zdravstvu nedostaje osoblja, korona se probila u bolnice, staračke domove i među ugrožene skupine, broj zaraženih iz dana u dan sve je veći te se čini kako Beroš i Nacionalni stožer trenutno nemaju odgovor na krizu koja nam predstoji.

Vidljivo je to i iz toga što bolnice duguju basnoslovnih pet milijardi kuna veledrogerijama, što istini za volju nije novi problem, no ni Beroš baš poput većine svojih prethodnika za njega ne nudi adekvatno riješenje. Ministar je još u rujnu na sastanku s predstavnicima veledrogerija bio upoznat s time da je situacija alarmantna te da bi se mogla prekinuti isporuka lijekova bez hitne uplate dodatnih sanacijskih sredstava. Tada su bolnice imale preko četiri milijarde kuna neplaćenih računa, a dug prema veledrogerijama mjesečno je rastao za 220 milijuna kuna dok je sada ubrzao na 300 milijuna kuna.

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Damir Zorić prije nekoliko dana izjavio je da četiri najveće veledrogerije koje medicinskim proizvodima i lijekovima opskrbljuju 70 posto tržišta trenutno mogu podnijeti dvije milijarde kuna duga i za taj bi iznos pristale kreditirati državu. Sve preko toga smatra se neodrživim, a Zorić naglašava kako je veledrogerijama ponuđena trenutna uplata od 200 milijuna kuna, što smatraju ponudom ispod svakoga minimuma koja nije rješenje za stanje koje je izmaklo kontroli.



Dodatno brine to što se sve ovo događa u vrijeme pandemije što je izravna prijetnja kolapsu zdravstvenog sustava. Upućeni svjedoče kako je jedna od najvećih boljki domaćeg zdravstvenog sustava to što imamo 350 tisuća osiguranika više nego stanovnika zemlje, a to se pripisuje priljevu pacijenata iz Bosne i Hercegovina. Najproblematičniji se unutar toga sustava smatra bolnički sustav koji zadnjih dvadesetak godina troši više no što HZZO može platiti.

Uz višak bolnica, dugovi za davno isporučene lijekove bolnicama posljednjih mjeseci rastu u kontinuitetu, upućeni iz Beroševa ministarstva proiznaju da sistemsko rješenje koje se godinama spominjalo nije ni na vidiku, niti ga oni imaju. Sve to naslućuje da bi u narednih desetak dana Hrvatska doista mogla ostati bez lijekova. Predstavnici veledrogerija potvrdili su svoje nezadovoljstvo naprasnim napuštanjem sastanka s ministrima Berošem i Zdravkom Marićem, a do koje je razine situacija alarmantna potvrđuje se i mogućnost ovrha pojedinih bolnica.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI