KOME ZAPRAVO DUGUJU HRVATSKE BOLNICE? Ovo su četiri najveće veledrogerije u državi

ilustracija

Prijetnje obustavom isporuke lijekova i medicinskog materijala bolnicama zbog dugova države prema veledrogerijama za hrvatski zdravstveni sustav nisu nikakva novost.

Stara je ovo boljka koja je doduše aktualnog ministra Vilija Beroša zatekla u najnezgodnijem trenutku, budući da na dnevnoj bazi svjedočimo rekordnom broju oboljelih.

Pandemija korona virusa u našoj zemlji čini se tek starta, a u takvim kriznim vremenima obustava isporuke medicinske opreme i lijekova značila bi potpuni slom zdravstvenog sustava.

Valja u kontekstu ove priče spomenuti to da na domaćem tržištu distribucije lijekova glavnu riječ imaju četiri velika igrača. Radi se o Mediki, Phoenix Farmaciji, Medical Intertradeu i Oktal Pharmi. Ova četvorka drži preko 95 posto tržišta. Kada sagledate pojedinačno poslovanje veledrogerija tada se može reći da one solidno posluju, prihodi im rastu te ostvaruju dobit, no njihove bilance naslućuju kako je ipak riječ o visoko zaduženim tvrtkama.

Najveća domaća veledrogerija je Medika u kojoj najveći udio vlasništva drže Pliva i brokerska kuća Auctor, prihod ove tvrtke od 2013.godine do konca 2018.godine narastao je za skoro 800 milijuna kuna, primjera radi tu 2018.godini kraju su priveli s 20 milijuna kuna dobiti i 2,9 milijardi kuna prometa. Ipak, kratkoročne obveze Medike su u to vrijeme iznosile 1,5 milijardi kuna, kapital i rezerve 385 milijardi, a potraživanja od domaćih kupaca 1,1 milijardu kuna.Phoenix Farmacija je u vlasništvu Phoenix Grupe jedne od vodećih europskih veledrogerija, a ovu hrvatsku firmu Nijemci su preuzeli davne 2003.godine. grupacija je nastala spajanjem pet regionalnih farmaceutskih veleprodajnih tvrtki u Njemačkoj 94-te godine i od tada bilježe prihode koji premašuju 30 milijardi eura. Mohamed Radwan Joukhadar vasnik je Medical Intertradea koji drži oko 20 posto tržišta. Radi se o tvrtki Sirijca iz Vukovara koji je u Hrvatsku na studij farmacije stigao 1969. godine, tvrtku je otvorio 1990. godine, a danas ima podružnice u Bosni i Hercegovini i Sloveniji.

Zagrebačka Oktal Pharma tvrtka je koju je 92-e godine osnovao Branko Paraga kojemu su se naknadno pridružili Ivan Klobučar i Marijan Škiljević, a strateški partner tvrtke s udjelom od 49 posto je američki Walgreens Boots Alliance, koji slovi za jednu og glavnih svjetskih kompanija na polju ljekarničkog poslovanja.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI