KAKO JE BOLKOVIĆ PODILAZIO MILANOVIĆU: Postaje jasno da Milanović želi izgraditi osobni autoritet, a jedan detalj je NEVIĐEN U NAŠOJ POLITICI

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Na Pantovčaku ništa novo – tako bi se u jednoj rečenici mogao komentirati večerašnji neobično konfuzni intervju koji je predsjednik države dao HTV-u. Konfuziju intervjuu je ovaj put dao Romano Bolković koji je miješao očito privatno dobar odnos sa Milanovićem s večerašnjom ulogom, jer je publici htio dati do znanja da je, eto, osobno dobar s Predsjednikom, što je cijelom intervjuu dalo neprofesionalni okus.

Gaf kad je napao Milanovića tezom da „najveći broj institucija i brojni profesori tvrde“ da on nije u pravu glede nekih aspekata afere Janaf te Milanovićev vispreni odgovor „nabrojite mi institucije i te pravne autoritete“ koji je tri puta ponovio, da bi Bolković na kraju procjedio „ pa ne znam ih nabrojati“ sam je vrh novinarske nepripremljenosti. I Milanovićeve pobjede u ovom razgovoru!

Tematski razgovor se vrtio oko Janafa, Puhovskog te analize zadnjih nekoliko Milanovićevih reakcija, no tu nismo doznali puno novoga, tek su neke optužbe precizirane. Milanović je, primjerice , eksplicitno USKOK optužio za curenje informacije rekavši da su USKOK i policija jedini znali sve o mjerama praćenja, s tim da policija nema nikakvog interesa to pustiti van. Potom će još jednom potvrditi na upit od kuda su onda curile informacije, da se radi o USKOK-u!

To dakako neće proći bez reakcija jer ovako izravno jedan ovako visoko rangirani političar nikad nije ovako javno optužio USKOK za curenje informacija, što je nedvosmisleno kazneno djelo. Ponovo je prozvao i Daliju Orešković dodajući još i pikantni podatak da je ona nakon što je izbačena iz Povjerenstva sa sukob interesa dobila angažman u državnom poduzeću, JANAF-u, i to bez javnog natječaja.

Dakle, žena koja je do jučer vodila Povjerenstvo za sukob interesa u Saboru, te je docirala cijelom društvu i kompletnoj tadašnjoj političkoj eliti, je s tog posla otišla ravno na angažman u jedno državno poduzeće dobivši tamo odvjetnički posao bez javnog natječaja! Tu je Milanović uistinu poentirao jer je to skandal koji bi Daliju Orešković mogao spustiti na zemlju. Od daljnjih sukoba sa Šeksom je znakovito bježao, ali je ustvrdio da je Šeks „nesumnjivo najveća štetočina hrvatskog pravosuđa“.



Mislim da je Bolković trebao inzistirati da se pojasni ova teška optužba. Puhovski je dobio stare epitete, Milanović izrijekom tvrdi da je Žarko Puhovski „nečasna figura“ dodajući da ako ste u mladosti sudjelovali u suđenjima studentima, da vas to prati cijeli život i da uvijek morate odgovarati što ste tada napravili. Apostrofirao je i iskaz Puhovskog u Haggu „gdje on opet u suradnji sa tužiteljstom daje iskaz“, stavljajući njegov iskaz u korelaciju s presudama od 25 godina zatvora koje su uslijedile, misleći očito na Antu Gotovinu.

Od svih Milanovićevih dosadašnjih napada mislim da je napad na Žarka Puhovskog najautentičniji. Nitko Puhovskog ovako otvoreno, višekratno, uporno nije raskrinkavao i njegov vjerojatni prisilni odlazak u komentatorsku mirovinu biti će izravna posljedica Milanovićevih optužbi koje stoje sve do jedne.

Ponovio je argumente zbog čega je prekasno za lustraciju u Hrvatskoj, a glede BIH se zauzeo za promjenu izbornog zakona, podsjetivši da smo do te razine i u ratu bili prijatelji BIH, da je u jeku rata supruga Bakira Izetbegovića specijalizirala na Svetom Duhu! Zanimljivo! Srce razgovora, to se jasno razabralo, trebalo je biti posvećeno odnosu sa Plenkovićem i objašnjenju zbog čega ga je napao.

Milanović je detaljno objasnio da je Plenković jednostavno morao sve znati oko afere Janaf, te da je u tom kontekstu neshvatljivo kako je onda Kovačeviću dao drugi mandat! Bolković je krenuo obranaški prema premijeru, ali kad je Milanović eksplicirao Plenkovićevu krivnju, povukao se. Zoran Milanović, večeras, ne osobito raspoložen, razgovarao je s pola energije, no za razgovor s Bolkovićem to je večeras bilo i više nego dovoljno.

Postaje jasno da Milanović želi izgraditi osobni autoritet na hrvatskoj političkoj sceni, da će reći sve što ga muči i da neće biti ničiji žetončić. Da ostaje nepredvidljiva figura na istoj toj sceni i da će se rukovoditi instinktima i dnevnim raspoloženjima , sinoć je potvrđeno.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI