JELENA VELJAČA O SILOVANJU GLUMICE: ‘To je zločin nad zločinima. Svaka čast na hrabrosti što je priznala, divim se’

instagram

Da se u što većoj mjeri zaustavi zlostavljanje i silovanje žena, kao i obiteljsko nasilje zalaže se producentica i glumica 39-godišnja Jelena Veljača, koja je 2019. godine pokrenula inicijativu “#spasime”.

O potresnom svjedočanstvu kolegice i glumice Milene Radulović koja je s još nekoliko djevojaka, među kojima su i maloljetnice, policiji prijavila da ih je silovao ili seksualno uznemiravao srpski učitelj glume, Miroslav Mika Aleksić, Veljača je ostala je zaprepaštena hrabrošću mladih žena da se suprotstave zlostavljaču.

“Osuđujem to što je Milena ispričala da joj se događalo. To je za mene zločin nad zločinima zbog toga što je grooming djece i posljedično zlostavljanje, a grooming služi da bi ih se pripremilo na zlostavljanje. Za mene je to zločin koji zaslužuje najgoru moguću, a i pravu kaznu koja postoji u ovom slučaju u Republici Srbiji. Mislim da je Milena izuzetno hrabra i neopisivo joj se divim što je progovorila o tome. Mislim da su i njene kolegice užasno hrabre mlade cure, a jedna od njih ima 17 godina. Svaka im čast, ja im se divim na hrabrosti. I one potvrđuju ono što sam ja pokušala reći u razgovoru s Aleksandrom Stankovićem prije 15 mjeseci da žrtve mogu progovoriti u onom trenutku kad se osjećaju spremnom da progovore, a nikako prije i da mi kao društvo ne bi trebali osuđivati vrijeme, način i mjesto progovaranja zlostavljanja koje su doživjele”, objašnjava nam Veljača.

Istaknula je da ono što nju i njezine kolegice kao stručnjakinje koje se bavimo žrtvama i specifičnom psihologijom žrtava, uvijek mole i upozoravaju, kako kaže, da bi uvijek trebali vjerovati žrtvi.

“Ja ću uvijek vjerovati žrtvi zato što je to jedan od prvih postulata osnaživanja svih žena koje prolaze seksualno ili obiteljsko nasilje”, tvrdi glumica i producentica.



Objasnila nam je kako se osobno nikada u životu nije našla u situaciji da ju je netko seksualno zlostavljao.

“Ni na poslu ni kao glumicu, ni kao producenticu, ni kao autoricu, ali to ne znači da takvih slučajeva nema i da se takvi slučajevi nisu događali jer osobno iskustvo ne znači i pravilo”, napominje.

Zbog Mileninog svjedočanstva na Facebook-u je pokrenuta stranica “Nisam tražila” koja je puna anonimnih svjedočanstva glumica iz regije. Podršku incijativi pružila je i Veljačina inicijativa “#spasi me”.

Njihovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Inicijativa #spasime izražava punu i bezrezervnu podršku glumici Mileni Radulović i ostalim djevojkama i ženama koje su zajedno s njom odlučile prijaviti i javno progovoriti o silovanju, seksualnom zlostavljanju i uznemiravanju kojima su bile izložene u beogradskoj školi glume Miroslava Mike Aleksića.

Milena govori o krajnje perfidnom, promišljenom, sistematskom zlostavljanju koje se godinama odvijalo pod krinkom strogog, pedagoškog, umjetničkog procesa. Kroz školu Miroslava Mike Aleksića prošle su generacije i generacije djevojčica koje je on prije svega učio da šute o zastrašujućim iskustvima koja su tamo doživjele, iskorištavajući na taj način i njihovo povjerenje i povjerenje njihovih roditelja. Nemojmo zaboraviti da su zlostavljači u pravilu ljudi kojima njihove žrtve vjeruju, te da je odnos žrtve i nasilnika izuzetno kompleksan.

U trenutku progovaranja o takvom iskustvu žrtvi je potrebna bezrezervna podrška i razumijevanje. Javni istup Milene Radulović potaknuo je lavinu ispovijesti ne samo o zlostavljačkim metodama Miroslava Mike Aleksića nego i o brojnim iskustvima seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja kojima su mnoge djevojčice i djevojke bile izložene tijekom školovanja ili u profesionalnom životu od strane onih koji su im na bilo koji način bili nadređeni te iskorištavali svoju poziciju moći. Čin progovaranja o tako traumatičnom iskustvu čin je velike hrabrosti i odvažnosti na kojem smo u naše, ali u ime svih djevojčica, djevojaka i žena koje su pretrpjele ili u ovom trenutku trpe seksualno nasilje, izuzetno zahvalne.

Niste same i niste to same tražile. Za silovanje i seksualno zlostavljanje postoji samo jedan krivac – a to je zlostavljač, počinitelj. Očekujemo da svi počinitelji osuđeni za ovakve i slične zločine budu najstrože kažnjeni, te se nadamo da će ovaj stravičan događaj na svim razinama potaknuti konačno zaustavljanje sistematskog odobravanja i prešućivanja seksualnog nasilja nad djevojčicama, djevojkama i ženama.

Mirsada Begović, Jelena Kovačić, Ana Pecotić, Anica Tomić, Jelena Veljača i Una Zečević Šeparović”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI