JE LI MILANOVIĆ LAGAO? Svjedoci potvrdili: Predsjednik je bio u Komunističkoj partiji

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Na temelju niza razgovora s njegovim drugovima iz vojske, Večernji list rekonstruirao je nepoznate detalje iz vremena kada je predsjednik Zoran Milanović služio vojni rok u gardi JNA, poznatijoj kao Titova garda, u Beogradu. Prema njima, Milanović je tijekom služenja vojnog roka u Gardijskoj motoriziranoj brigadi pristupio Komunističkoj partiji, što nikada nije otkrivao.

Štoviše, 2017. godine isticao je kako nikad nije bio član Komunističke partije, ali ondašnji sekretar Osnovne organizacije SK-a u GMRTBR-u, Borislav Grozdić, izrijekom potvrđuje da je baš on potpisao odluku o Milanovićevom prijemu u SKJ, a svoju izjavu potkrijepio je i dokumentom pronađenim u zagrebačkom Državnom arhivu, za koju je, doduše, Milanović tijekom kampanje za predsjedničke izbore tvrdio da je krivotvorena.

Drugi sugovornik Večernjeg lista, Zoran Manić, tvrdi pak da mu je Milanović, kad je već bio član Partije, napisao preporuku za ulazak u članstvo KP-a. Manić je novinarima pokazao i dokument s Milanovićevim potpisom. Iz Milanovićeva ureda o ovoj su se temi odbili očitovati za Slobodnu Dalmaciju.

No, svakako je zanimljivo podsjetiti kako Milanović nakon devedesetih nikada nije spominjao članstvo u Savezu komunista.

“Nikad nisam bio pripadnik komunističke vlasti, što mnogi moji politički protivnici jesu. Nikad nisam bio ni član komunističke partije”, poručio je tako primjerice 2014. Milanović dok je kao premijer boravio u Australiji. “Nikad nisam bio član Komunističke partije niti sam tražio oslobođenje od JNA. Stranku sam izabrao u 33. godini života, nisam rođen u njoj”, ustvrdio je 2017. u jednom intervjuu Milanović, koji se u to doba povukao iz politike i posvetio privatnom biznisu.



O njegovom članstvu progovarao je pak i Božo Vukušić iz Bleiburškog voda, koji se u kampanji za Pantovčak oglašavao na ‘fejsu’.

EKSKLUZIVNO – PARTIJSKI DOSJE ZORANA MILANOVIĆA

“Jedna od važnijih podloga za raspravu o lustraciji u Hrvatskoj trebao je biti partijski arhiv. Međutim, njega je SDP kao slijednik Komunističke partije Hrvatske, odnosno Saveza komunista Hrvatske, krio kao zmija noge. Tek prije nekoliko godina vodstvo SDP-a tu je dokumentaciju predalo u Hrvatski državni arhiv. Premda se očigledno radi o ostacima ostataka nekadašnjeg arhiva Centralnog komiteta SKH, u njemu se može pronaći i interesantnih podataka.

Zoran Milanović je u debati za predsjedničke izbore na RTL-u 30. prosinca 2019., polemizirajući s Kolindom Grabar Kitarević o obiteljskom nasljeđu, izjavio da je njegov otac Stipe Milanović „još 1982.“ napustio Partiju i od tada praktički bio nepoćudan za jugo-komunistički režim. Međutim, partijski dosje Stipe Milanovića otkriva da to nije istina, već da je on Partiju napustio tek krajem 1988. te da je u to vrijeme bio jedan od direktora Centra za ekonomski razvoj grada Zagreba.

No, puno važnije od izgovorenih neistina jesu činjenice koje je Zoran Milanović tom prilikom prešutio. A one govore da je on sam bio član Partije od 1985. godine i da je, štoviše, u Partiju primljen za vrijeme služenja vojnog roka u Beogradu. Posebno su zanimljivi podaci iz biografije koju je za tu priliku vlastoručno sastavio, u kojoj je među ostalim napisao:

„Unatoč komunističkim idejnim stremljenjima u mojoj porodici, a samim tim i odgoju, do odlaska u JNA nisam ušao u članstvo SK, prvenstveno iz razloga subjektivne prirode, a to su loš rad partijske organizacije u mojoj školi i mjesnoj zajednici, loš sastav članstva i ostali činioci koji su kod mene stvorili prilično loš dojam o radu SK i samim tim djelovali odbojno. Lično smatram da se takve karakteristike mogu pripisati najvećem broju OOSK u Zagrebu. Inače, moja uvjerenja su izrazito komunistički orijentirana, zahvaljujući prvenstveno odgoju i utjecaju oca i druženju s tom vrstom literature, pa stoga bez lažne skromnosti mogu reći da, iako sam tek nedavno primljen u članstvo, sam s ovom problematikom odlično upoznat i da mi je idejno-politička svijest na visokom nivou“.

Nakon što je JNA oficirima u Beogradu prokazao nedostatke partijske organizacije u Zagrebu, Zoran Milanović je napisao:

„Dolaskom u GMTBR (nap.: ‘Gardijska mehanizovana brigada’ u Beogradu) uvidio sam da ovdje vladaju drugačiji odnosi, te me je sama spoznaja o tome na neki način ohrabrila, a prijedlog za prijem u članstvo kao prvi iz svoje generacije, izuzetno polaskao“.

Privitak: scan 1: Stipe Milanović – odluka o prestanku članstva u SKJ; scan 2: Zoran Milanović – Odluka o prijemu u SKJ; scan 3: Zoran Milanović – Preporuka (na ćirilici) za prijem u SKJ; scan 4 i 5: Zoran Milanović – Biografija)”, pisao je još 3.siječnja Vukušić objavljujući i pripadajuće dokumente za koje je pak Milanović tvrdio da se radi o krivotvorinama Vase Brkića”, stoji u objavi na Facebooku.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI