IZOLACIJA ĆE TRAJATI DESET DANA! Capak tvrdi: ’Osoba tada više nije zarazna’

Foto: Luka Stanzl/POOL/PIXSELL

Da će uskoro javnosti biti poznat novi dokument o informacijama o koronavirusu, potvrdio je za N1, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak.

Umjesto 14, sada će izolacija trajati 10 dana.

“Osoba tada više nije zarazna. Ako 24 sata osoba nije imala temperaturu i simptome, izlazi iz izolacije. Izuzetak su teški slučajevi”, rekao je pa spomenuo još neke novitete.

“Što se tiče kriterija za testiranje, oni se bitno ne mijenjaju, osim što smo uveli učenike i studente u domovima i one osobe koje idu u škole i fakultete medicinskog tipa i treća bitna novost je da dosad osobe koje su bile pozitivne, osoba koja ima dokazanu potvrdu da je preboljela bolest, tri mjeseca ne mora ići u samoizolaciju ako i bude u kontaktu sa zaraženom osobom”, rekao je.

Broj oboljelih danas manji je od sto, no nije poznato hoće li stožer donijeti nove mjere.



“Danas smo imali 70, to nije realna brojka, sutra ćemo imati više. Ali dva tjedna mi kontinuirano imamo silazni trend broja oboljelih i nadamo se da će se taj trend nastaviti”, tvrdi.

Od koronavirusa je do sada preminulo 253 ljudi. Velika većina, kako bi nerijetko istaknuo stožer, imala je i druge komorbiditete.

“Treba vremena da se razvije teži oblik bolesti i da osoba ide na respirator te da se dogodi loš ishod. Sada plaćamo danak velikom broju oboljelih tijekom kolovoza. Osobe koje su hospitalizirane su one koje imaju teže simptome, kroničnu bolest ili neki drugi komorbiditet. Njih ima negdje oko 2.500, a od početka epidemije do danas nešto manje od 10 posto tih ozbiljno bolesnih koji preminu”, rekao je Capak.

Zaključio je kako trenutno nemamo značajnija žarišta, ali i da treba pratiti Vinkovačke jeseni i gay pride, koji su održani protekloga vikenda, jer su okupili veliki broj ljudi

Facebook Comments

Loading...
DIJELI