INSAJDERSKI IZVJEŠTAJ NAKON PRVOG TJEDNA ŠKOLE: Evo kako je protekla nastava u ‘novim normalnim’ okolnostima!

Photos.com

Prošlo je tjedan dana otkako je počela škola u izvanrednim okolnostima. Kako je protekao prvi tjedan, jesu li se škole snašle i uspjele organizirati nastavu prema svim preporukama i mjerama pitali smo nekoliko škola.

Zasad sve ide prema planu te nema poteškoća, doznajemo iz osnovnih škola Dragutin Domjanić iz Zagreba i Svetvinčenat iz Istre te Ekonomske i trgovačke škole u Čakovcu.

“Prvi tjedan prošao je odlično. Imamo sve što treba i poštujemo sve preporuke. Svi su na vrijeme dobili upute”, ističe ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Bosiljka Vinković – Kukolić.

Sve tri škole organizirale su nastavu po modelu A, što znači da svi učenici idu u školu uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Ravnateljica čakovečke srednje škole objašnjava kako rade u pet vanjskih učionica, što se pokazalo, kako navodi, izvrsnim sada kad je lijepo vrijeme.



Dodaje kako su podijelili dvoranu na dva dijela te imaju dva ulaza kako bi učenici mogli imati tjelesni, a da se ne miješaju.

Izborna i fakultativna nastava je online, a jednu učionicu pregradili su zaštitnim pregradama kako bi učenici iz različitih razreda mogli biti na nastavi njemačkog jezika bez miješanja.

Imaju i organiziranu prehranu.

“U zakupu imamo pekaru, pa dežuran učenik ode do pekare i preda narudžbu koju onda kasnije pokupi”, navodi ravnateljica Bosiljka Vinković – Kukolić.

Ističe da su nabavili i stroj koji ispušta maglu za dezinfekciju zraka.

Škola u Zagrebu također dobro funkcionira

I u osnovnoj školi Dragutina Domjanića u Zagrebu, u koju ide više od tisuću učenika te imaju 44 razredna odjela, uspjeli su organizirati nastavu prema preporukama.

Odabrali su mogućnost modela 3+2/2+3, ili tjedna zamjena, odnosno dio učenika izbornu nastavu ima u školi, a dio online, pa se grupe zamjene, kako objašnjava ravnateljica Karmen Klan.

Nošenje maski cijelo vrijeme za djecu nije lako, pa su pronašli rješenje. “Sve je otvoreno. Učenici mogu otići do prozora relaksirati se i udahnuti zraka, a pod odmorom mogu izaći ispred učionice”, naglašava.

Ono što ističu kao važno je to da su se učenici odlično prilagodili novoj situaciji.

Tako je ravnateljica osnovne škole Dragutina Domjanića zaključila da su roditelji dobro ordinirali jer su djeca došla pripremljena.

“Strahovito sam ponosna na učenike. Učenici se disciplinirano drže, organizirano idu na vlakove i autobuse”, naglasila je ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Bosiljka Vinković – Kukolić.

U Istri i Međimurju maske se više ne trebaju nositi

Lokalni stožeri Istre i Međimurske županije u dogovoru s nacionalnim stožerom donijeli su odluku da učenici ne moraju tijekom nastave nositi zaštitne maske zbog dobre epidemiološke situacije.

Unatoč toj odluci škole se pridržavaju preporuke nošenja maski, doznajemo iz Ekonomske i trgovačke škole u Čakovcu gdje svi nose maske.

osnovnoj školi Svetvinčenat u Istri također nose maske u višim razredima, dok je u nižim razredima osiguran propisan razmak, ali učitelji mogu sami, kako navodi ravnateljica Silvija Jeromela Obrovac, odlučiti o nošenju maski.

Dodaje kako im je bilo lakše sve organizirati jer su mala škola, uključujući i produženi boravak za učenike od prvog do četvrtog razreda.

U ovim školama nema zaraženih učenika i djelatnika niti u samoizolaciji.

“U školi se nitko neće zaraziti, ali mogu donijeti u školu”, zaključuje ravnateljica srednje škole u Čakovcu Vinković – Kukolić.

Podsjetimo, Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdalo je plan o provedbi nastave u školama koji sadrži preporuke i mjere u svrhu sprječavanja i suzbijanja širenja koronavirusa.

Neke od glavnih mjera su da se učenici ne smiju miješati, pa će djeca u razrednoj nastavi funkcionirati u ‘balončićima’. Njihovi učitelji cijelo vrijeme boravit će s njima u učionicama.

Maske moraju nositi učenici od 5. razreda osnovnih škola nadalje, učitelji predmetne nastave/nastavnici te stručni suradnici, ako se radi o ustanovi u kojoj je razmak u učionicama između učenika manji od 1,5 metar.

Također maske moraju nositi učenici škola ako je razmak u učionicama između učenika manji od približno dva metra.

Za škole koje su do sada radile u jednoj smjeni preporučuje se rad u dvije smjene. Nadalje ako je moguće potrebno je organizirati nastavu na način da ona za sve učenike počinje i završava u različito vrijeme (npr. izraditi protokol početka i završetka nastave, kao i odmora za razredne odjele s razmakom od 15 minuta ili 30 minuta između odjela).

Postoji i mogućnost provođenja modela 3+2 ili 2+3 što znači da jedna grupa razreda nastavu tri dana pohađa u školi, a druga grupa online te se potom rotiraju. U slučaju zaraze koronavirusom prvo će epidemiolozi procijeniti varijantu samoizolacij

Facebook Comments

Loading...
DIJELI