I 7DNEVNO SE PRIKLJUČILO BORBI PROTIV GOVORA MRŽNJE: Od 11 do 13 sati nećete moći komentirati tekstove

Poštovani čitatelji, portal 7Dnevno se pridružio akciji Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Sindikata novinara Hrvatske (SNH) da 23. listopada, u petak, od 11 do 13 sati onemoguće objavljivanje komentara ispod tekstova.

U tom vremenskom razdoblju nećete moći objavljivati svoje komentare pa vas molimo za razumijevanje. Ovom akcijom ne želimo ušutkati svoje čitatelje i uvesti cenzuru, nego želimo upozoriti na ovaj problem i otvoriti raspravu o njemu.

HND je u akciju pozvao sve medije s ciljem da to bude “početak zajedničke borbe protiv govora mržnje”. Na taj način želimo podsjetiti zašto je novinarstvo važno i koje bi priče ostale nepoznate da nije novinara.

U poruci HND-a i SNH piše kako su “stvari izmaknule kontroli”.

“Govor mržnje koji se do sada uglavnom zadržavao u sferi društvenih mreža prelio se u stvarni svijet. Problem govora mržnje, ali i odnosa prema medijima i novinarima, velik je i neće se riješiti preko noći. Svi znamo da novinarstvo nije posao u kojem nam se dijele komplimenti, znamo da se sa svakom objavljenom pričom nekome moramo zamjeriti. To je realnost našeg posla, na to smo navikli i oko toga ne pravimo problem. Problem je mržnja i prijetnje koje se sve jasnije i ružnije  – a posebno u posljednje vrijeme – prelijevaju na ulicu i moramo se zabrinuti, pa i za sigurnost naših kolegica i kolega na terenu. Ne bježimo od dijela vlastite odgovornosti. Dio uzroka možemo i moramo prepoznati i među nama samima, našim postupcima, uređivačkim politikama i izostanku solidarnosti i kolegijalnosti među nama, ali zajedno možemo mijenjati stvari”, piše u zajedničkom priopćenju.Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI