Hrvatskom potrošaču bitnija cijena od porijekla proizvoda

Supermarketi veći od 400 kvadrata morat će prodavati najmanje 55 posto lokalno uzgojenih namirnica, odluka je to koju je ovih dana donio češki parlament, a puno hrvatskih proizvođača, građana i političara rado bi je preslikalo i u našu stvarnost, piše u ponedjeljak Večernji list.

U trenutku kad se i češko tržište, poput hrvatskoga, susreće s velikim uvozom po dampinškim cijenama, odluka Čeha u neku je ruku i razumljiva.

No, zna li se da je Češka, kao i Hrvatska, daleko od samodostatne proizvodnje voća, povrća, mesa…, a potpore su goleme – isticanje dijela češke javnosti da je zakon “pobjeda populizma” ima smisla. S druge strane, Češka nije prva članica EU koja je na taj način bacila rukavicu EK – i na kraju balade, kakva u pravilu završava sudskim epilogom, odustajala od spornih propisa.

Rumunjska je, primjerice, početkom 2017. propisala obvezu o zastupljenosti proizvoda iz kratkih lanaca opskrbe na policama od 51 posto. No, nakon što je EK promptno pokrenuo postupak povrede prava EU tvrdeći da se time krše temeljna načela Ugovora o funkcioniranju EU o slobodi kretanja roba i kapitala, sporne odredbe zakona su povučene.

Stare članice EU takve stvari rade suptilnije, njima ne trebaju zakoni, one imaju dovoljno razvijenu svijest potrošača, jake udruge proizvođača i trgovce koji u jeku sezone domaće robe ne smiju ni pomisliti na hrvatsku, poljsku, rumunjsku…, donosi Večernji list.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI