HRVATSKA PUSTILA RATNOG ZLOČINCA DA ODŠEĆE? Ministar Malenica se brani: ‘Srbija je sve opstruirala’! Evo tko je Dragan Ćirić

Pojavila se informacija kako je u Srbiji uhićen ratni zločinac hrvatskog državljanstva kojeg je Srbija htjela izručiti Hrvatskoj. Sve je objavio Nikola Kajkić, suspendirani djelatnik MUP-a RH koji je radio na otkrivanju ratnih zločina. Tvrdi kako je Hrvatska propustila poslati zahtjev za izručenjem, a nakon što je rok za izručenjem prošao, ratni zločinac je zatražio i dobio državljanstvo u Republici Srpskoj zbog čega je sada nedostupan. Pozvao je ministra da odmah da ostavku.

Ministarstvo se ograđuje u priopćenju

Međutim, odmah nakon tih navoda oglasilo se i Ministarstvo pravosuđa i uprave iz kojeg tvrde kako nije bilo moguće poslati zahtjev za izručenjem jer kako kažu nisu bili obaviješteni u primjerenom roku i na uobičajen način (putem Interpola) od strane nadležnih tijela Republike Srbije.

“Nastavno na medijske napise vezane uz slučaj hrvatskog državljanina uhićenog u Beogradu koji je temeljem međunarodne tjeralice, a zbog pravomoćne sudske presude Županijskog suda Vukovar zbog ratnog zločina koju je potvrdio Vrhovni sud, Ministarstvo pravosuđa i uprave ističe kako u navedenom slučaju nije bilo u mogućnosti podnijeti zahtjev za izručenjem budući da o navedenom slučaju nije bilo obavješteno u primjerenom roku i na uobičajen način (putem Interpola) od strane nadležnih tijela Republike Srbije”, javljaju iz Ministarstva i nadodaju kako je sve ovo zapravo opstrukcija iz Srbije. 

“Budući da je informacija o uhićenju nije pristigla u primjerenom roku i putem Interpola što je rezultiralo nemogućnošću pravovremenog podnošenja zahtjeva za izručenjem u skladu s međunarodnim pravom i praksom, Ministarstvo pravosuđa i uprave smatra da je riječ o opstruiranju postupka od strane Ministarstva pravde Republike Srbije”, piše u priopćenju Ministarstva.“Nastavno na medijske napise vezane uz slučaj hrvatskog državljanina uhićenog u Beogradu koji je temeljem međunarodne tjeralice, a zbog pravomoćne sudske presude Županijskog suda Vukovar zbog ratnog zločina koju je potvrdio Vrhovni sud, Ministarstvo pravosuđa i uprave ističe kako u navedenom slučaju nije bilo u mogućnosti podnijeti zahtjev za izručenjem budući da o navedenom slučaju nije bilo obavješteno u primjerenom roku i na uobičajen način (putem Interpola) od strane nadležnih tijela Republike Srbije”, javljaju iz Ministarstva i nadodaju kako je sve ovo zapravo opstrukcija iz Srbije. 

“Budući da je informacija o uhićenju nije pristigla u primjerenom roku i putem Interpola što je rezultiralo nemogućnošću pravovremenog podnošenja zahtjeva za izručenjem u skladu s međunarodnim pravom i praksom, Ministarstvo pravosuđa i uprave smatra da je riječ o opstruiranju postupka od strane Ministarstva pravde Republike Srbije”, piše u priopćenju Ministarstva.

“Međutim, ističemo da je Ministarstvo pravosuđa i uprave odmah po saznanju o uhićenju navedene osobe, kompletiralo svu potrebnu dokumentaciju i podnijelo molbu za izručenjem nadležnim tijelima Republike Srbije u skladu sa svim važećim međunarodnim ugovorima.
Prema zakonodavstvu Republike Srbije, po zaprimanju molbe za izručenje postupak se može nastaviti, a ukoliko egzistiraju razlozi za pritvor propisani zakonom o Međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima Republike Srbije, protiv tražene osobe može se ponovno odrediti pritvor”, javljaju iz Ministarstva pravosuđa.

Tko je ratni zločinac Dragan Ćirić?

Dragan Ćirić osuđen je na 6 godina zatvora za ratne zločine prema civilnom stanovništvu, počinjene 1991/1992 u seli Mikluševci, inače je Ćirić državljanin RH, (državljanin samo RH), osuđen je pred Županijskim sudom u Vukovaru (2009-2010), i nalazio se u bijegu.
Srpska policija uhitila ga je 15.01.2021. u Beogradu po EUN i stavila u ekstradicijski pritvor. Dragana Ćirića se u pravomoćnoj sudskoj odluci teretilo da je zajedno sa ostalom četničkom paraformacijom u selu Mikloševcu (VSŽ), zlostavljao civile, fizički ih batinjao i zatvarao odnosno lišio slobode, otimao im imovinu (hrvatima i drugim nesrbima), te ih prisiljavao da daju izjave kojom se odriču svoje imovine u korist SAO Krajine.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI