HRVATSKA POSTAJE ODLAGALIŠTE EUROPSKOG OTPADA: Bogataši nam daju smeće, a Hrvati bježe iz kuća zbog najezde žohara

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Građani Pazina već mjesecima ne mogu živjeti od nesnosnog smrada, a situacija je postala toliko loša da su neki od građana na nekoliko mjeseci morali napustiti vlastite domove.

Razlog takvog stanju je ni manje ni više već talijanska tvrtka koja posluje pod ironičnim nazivom “Kompanija za prirodno recikliranje”, a koja je u napuštenoj pazinskoj hali odložila stotine tona otpada. Vlasnik tvrtke je slovenski državljanin, a posao vodi Hrvat, piše Dnevno.hr.

U početku su otpad htjeli preseliti Gorski kotar, što im je propalo jer su građani bili protiv toga, pa je cijela operacija završila u Pazinu.

Nažalost, građani Pazina su sad ti koji trpe štetu. Jedna od njih je Karmen Gašparini iz Pazina koja za RTL.hr govori da je situacija postala neizdrživa nakon što su joj kuću napali žohari, koji ih je bila u svim sobama, od spavaće sobe i kuhinje, pa wc-a.

Neki od stanara su sa svojih terasa snimili iskrcavanje šlepera koji su bili puni otpada u halu u kojoj ne postoje nikakva postrojenja za reciklažu.



Ivan Guštin kaže kako bi mu bilo puno logičnije da su odmah donijeli strojeve i postavili postrojenje koje će obrađivati taj repro materijal. Umjesto toga, kaže kako su iz tvrtke tek nakon nekoliko kazni i prijava doveli neki mali stroj koji je prema njegovim riječima više smiješan nego koristan za tu svrhu.

IDS-ov Renato Krulčić, bivši gradonačelnik Pazinam, ističe da je državni inspektorat naložio zbrinjavanje tog otpada u roku 60 dana za što je krajnji rok bio prvi travnja, ali se stanje nije promijenilo.

To je bilo moguće zbog sporne odluke nadležnog ministarstva kojom se dopušta prenamjena hala u svrhu gospodarenja otpadom ako su nekoć bile namijenjene skladištenju, a ekskluzivni dokument u posjedu je gradonačelnice Pazina.

Suzana Jašić, gradonačelnica Pazina ističe da je problem što u Pazinu imaju puno starih hala a stara hala plus gospodarenje otpadom je jednako skladištenje otpada koje nije zakonito. To je i razlog zašto je nedavno u društvu vatrogasaca i policije sama obišla sporna skladišta.

Na pitanje zašto joj je bila potrebna zaštita Jašić odgovara da se bojala mogućnosti samozapaljenja ili čak zapaljenja, odnosno nastavljanja rješavanja problema na jedan najopasniji način.

Nažalost, izgleda da se i Hrvatska pridružuje Rumunjskoj i da su zapadne zemlje našle savršenu žrtvu kako bi izbjegle visoke cijena recikliranja u zapadnoj Europi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI