Hrvatska ostaje bez svog mesa: Stigli alarmantni podaci

Screenshot

Pad cijena uzrokovan koronakrizom ugrožava proizvodnju mesa u Hrvatskoj. Rezultat je to analize koju je provela konzultatske tvrtke Smarter koja je specijalizirana za poljoprivredu i prehrambenu industrije. Iz ove tvrtke napominju kako je cijena svinjskih polovica u odnosu na isti period lani pala za 14,7 posto, a u Hrvatskoj je pad iznosio 6,2 posto, to pak znači da su cijene svinjetine na domaćem tržištu veće za sedam posto u odnosu na prosječnu cijenu u EU.

“Koliko god ta razlika, koja je išla u korist domaćih farmera, bila povoljna za našu proizvodnju, to istodobno znači da su domaći farmeri nekonkurentni u odnosu na cijene svinjetine koja dolazi iz EU-a, odnosno da će viškovi proizvedenog mesa u ostatku EU vrlo brzo završiti na hrvatskom tržištu i srušiti domaće cijene mesa”, ističu iz Smartera dodajući da su cijene junećih polovica došle na razinu od osam posto ispod cijene u odnosu na europski prosjek.

Proizvodnja junetine u našoj je zemlji dugotrajna i specifična te se računalo i na talijansko tržište na kojem je došlo do velikog pada potrošnje. Osim toga, Hrvati juneće meso izvoze na bliski istok, što je u koronakrizi bilo ili stopirano ili smanjeno pa je rezultiralo viškovima domaće junetine. Pad cijena izazvao je probleme domaćim tovljačima, a mjere Ministarstva poljoprivrede nisu dostatne. Pozitivan je u svinjogojstvu u prošloj godini rast samodostatnosti od sedam posto, čime je Hrvatska postala jedna od rijetkih članica Europske unije u kojoj je povećana potrošnja svinjetine po stanovniku.

“Taj pozitivni trend u svinjogojstvu očekivano je probudio optimizam i nakon dugo godina pozitivna očekivanja o mogućim dugoročnim kretanjima, odnosno u trajnom obnavljanju svinjogojske proizvodnje”, kažu u Smarteru uz opasku da samodostatnost u proizvodnji govedine pada i to unatoč povećanoj proizvodnji od četiri posto u klaonicama što opetovano potvrđuje probleme s uvozom.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI