Hrvatska kupuje 12 aviona! Ministar: Još ne znamo koliko će sve koštati!

Foto: Pixsell

Ministar obrane Mario Banožić izjavio je u srijedu da se danas od devet do 11,30 sati zaprimaju ponude za višenamjenske borbene avione, nakon čega slijedi proces evaluacije koji će trajati tri mjeseca prije nego što bude dovršen prijedlog koji će se uputiti Vladi.

“Zaprimaju se danas od devet sati, posljednja će doći u 11,30 sati, nakon toga ćemo iz ministarstva poslati kratko priopćenje za javnost”, rekao je Banožić novinarima pred Banskim dvorima.

Konačna odluka o ponudi spremna za Vladu do kraja godine

Na pitanje hoće li javnost znati detalje ponude Banožić je odgovorio da neće jer ponude prolaze “proces validacija, evaluacije, koji će trajati tri mjeseca i na osnovu toga će se napraviti prijedlog za Vladu”.

Najavio je da će konačna odluka o ponudi biti spremna za Vladu do kraja godine.



“Zatražili smo inicijalne ponude od SAD-a vezano za nabavku novih F-16 aviona i od Švedske za nabavku Gripena. Imamo također ponude koje se odnose na polovne rabljene avione europske proizvodnje, Italija Eurofighter, Francuska Rafale, ali isto tako avione koji su rabljeni, a odnosi se na F-16 avione iz Norveške, Grčke, Izraela”, kazao je.

Očekuje da će se svi ponuđači odazvati sukladno vremenu koje su dobili u uputi, a nakon toga će višeresorno povjerenstvo zaprimiti ponude i obaviti proces evaluacije i validacije.

Po pitanju finacija, Banožić kaže da mu je teško predviđati koliko će sve koštati jer još ne zna kakve će ponude dobiti. Potvrdio je da Hrvatska nabavlja 12 aviona.

“Međuresorno povjerenstvo ima određenu ponderaciju, koja uključuje i financijski, ali isto tako i tehnički dio”, rekao je Banožić.

Upitan da komentira odluku Ureda predsjednika Republike da ne sudjeluje u radu povjerenstva za nabavu aviona odgovorio je kako s predsjednikom Republike dobro surađuje, a na kraju bi se trebala donijeti jedinstvena odluka o borbenim avionima.

“S predsjednikom Republike imam uredne brifinge, imao sam jučer, surađujemo zajedno. Čovjek se jednostavno izjasnio da je riječ o odluci koju donosi Vlada, ali mislim da je ovo značajno za sve nas, našu sigurnost, i to mora biti jedinstvena odluka”, poručio je.

Iz Ureda Predsjednika rekli su da neće imati predstavnika u povjerenstvu jer ono treba isključivo sa stručnog i tehničkog gledišta analizirati prispjele ponude za nabavu vojnih aviona i pripremiti prijedlog odluke za Vladu i druga nadležna tijela.

Predsjednik Republike će sudjelovati u donošenju političke odluke o nabavci vojnih aviona isključivo sukladno svojim ustavnim ovlastima, poručeno je iz Ureda.

Šveđani predali ponudu za Gripen

Iz švedske državne Agencije za opremanje obrambenog sektora (FMV) pri švedskom Ministarstvu obrane priopćeno je da su jutros predstavnici FMV-a i švedskog veleposlanstva u Hrvatskoj predali ponudu za nabavu višenamjenskih borbenih zrakoplova temeljem hrvatskog zahtjeva za ponudom kroz ugovaranje na razini vlada.

Švedska ponuda za nove zrakoplove Gripen C / D uključuje paket logističke podrške te obuku za pilote i tehničare Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, kaže se u priopćenju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI