Horvat: Postoji velika doza opreza geologa spram klizišta i geoloških pojava na potresom pogođenom području

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Ministar graditeljstva Darko Horvat rekao je u srijedu da postoji velika doza opreza geologa spram aktiviranih klizišta i geoloških pojava na potresom pogođenom području koje u ovom trenutku više ne daju onakve ulazne parametre za projektiranje kao prije potresa.

“Tako dugo dok se i kroz Hrvatski zavod za norme, ali i izmjenom tehničkog propisa ne stvori jasna slika kojim ulaznim podacima ulazimo u segment projektiranja prvenstveno temelja, a nakon toga i statike, siguran sam da nećemo imati koncizno definirani glavni projekt kuće ili kuća kojima želimo krenuti u rješavanja stambenog pitanja onih koji su ostali bez krova nad glavom”, rekao je Horvat u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada”.

Od Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta već u ponedjeljak će, kaže, dobiti kartu gdje će zorno grafički biti pojašnjeno na kojim područjima struka kaže da se ne bi trebalo obnavljati i graditi jer je sastav tla takav da više nema specifičnu nosivost koja bi dala sigurnost da je objekt koji će se tamo napraviti do neke mjere protupotresno stabilan.

Horvat je podsjetio i kako se u novim zakonskim izmjenama jasno kaže da će onima koji žive na prostoru na kojem se neće moći graditi Republika Hrvatska, županija ili grad osigurati novi zamjenski prostor na kojem će gradnja biti moguća.

“Mi ćemo tu obitelj sigurno zbrinuti na adekvatni način, ali ako geolozi kažu da je područje na kojem se do sada živjelo potpuno nestabilno i nepogodno za novu gradnju, morat će se donositi odluke i neke od obitelji preseliti na neke druge lokacije na kojima će gradnja biti sigurna”, pojasnio je Horvat.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI