HND osudio napad na snimatelja portala Index na prosvjedu

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osudilo je u nedjelju napad na snimatelja portala Index.hr koji se dogodio u subotu za vrijeme prosvjeda “Festivala slobode” u Zagrebu protiv epidemioloških mjera te kolegi dalo punu podršku.

“HND smatra nevjerojatnim da ljudi koji se okupljaju pod egidom obrane vlastitih sloboda svojim agresivnim ponašanjem ugrožavaju slobodu novinarki i novinara onemogućavajući im da rade svoj posao”, priopćio je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

HND već godinama upozorava na neprihvatljivu atmosferu u kojoj su novinari glavni krivci za sve loše što se događa u društvu.

“Mediji, odnosno novinarke i novinari, snimatelji i fotoreporteri u krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa pokazali su koliko je novinarstvo važno za cijelo društvo te kako već mjesecima o njoj izvještavaju riskirajući svoje zdravlje i zdravlje svojih obitelji, a sve da bi javnost na vrijeme imala točnu informaciju”, podsjetio je Zovko.

HND stoga očekuje da nadležne institucije počnu raditi svoj posao i sankcioniraju napadače na novinare.Napad na snimatelja koji je bio na novinarskom zadatku dogodio se pred sam kraj skupa kada mu je prišao muškarac koji ga je upitao za koga radi, a nakon što mu je snimatelj odgovorio, ovaj ga je počeo grubo vrijeđati, naveo je Zovko.

Potom mu se pridružio i redar koji je nosio majicu s natpisom “Festival slobode”. Na snimci koju je objavio Index.hr mogu se čuti salve uvreda na račun cijele redakcije Indexa, a napad je kulminirao kad je snimatelju strgnuta maska s lica i mobitel iz ruke.

Daljnju eskalaciju, prema pisanju Indexa, spriječio je policajac u civilu.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI