HGK je izradio Katalog hrvatskih proizvoda za obnovu Zagreba

Hrvatska gospodarska komora komentirala je Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije i pohvalila ga, dodavši da u odnosu na postojeće propise smanjuje troškove, pojednostavljuje dokumentaciju i skraćuje vrijeme potrebno za njenu izradu.

„Zakon je prije svega konkretan u smislu financijske potpore države u obnovi koja je vezana i uz socijalne kriterije. Stvorena je podloga da se Zagreb i okolica obnove na stručan način i po visokim sigurnosnim, ali i konzervatorskim standardima. Predstoji nam inzistiranje na maksimalno transparentnom prikazu utrošenih javnih sredstava i na korištenju što je više moguće hrvatskih proizvoda u procesu same obnove“, kazala je potpredsjednica HGK-a za promet i graditeljstvo Mirjana Čagalj, prenosi N1.

Također je spomenula da je HGK izradio Katalog hrvatskih proizvoda koji se mogu koristiti u obnovi.

„Važno je da svi sudionici procesa obnove; projektanti, naručitelji i izvođači budu svjesni da ugrađujući hrvatsko grade našu ekonomiju i čuvaju domaća radna mjesta“, poručila je Čagalj i dodala kako je u katalogu sklopu akcije Ugradimo hrvatsko, izrađena posebna kategorija proizvoda i tvrtki za obnovu od potresa u kojoj je upisano oko 1500 proizvoda.

U HGK-u podržavaju i utvrđivanje maksimalne cijene, a sukladno tome i liberalizaciju tržišta radne snage koja je nužna zbog cijene rada kao i nedostatka te iste radne snage, kao i osnivanje Fonda za obnovu kao jedinstvenog tijela koje će operativno provoditi sve radnje vezane uz obnovu. Smatraju pozitivnom i obvezu detaljnog informiranja javnosti o utrošenim sredstvima za sve one koji provode obnovu i plaćaju je javnim sredstvima.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI