HDZ SPAJA OPĆINE? Odgovor jednog načelnika najbolje govori koliko je to vjerojatno!

Foto: Cropix

Godinama Hrvatska javnost zaziva teritorijalni i administrativni preustroj Republike Hrvatske, međutim politika ne sluša. HDZ je uoči i nakon izbora počeo koketirati s tom idejom, međutim sve je jasnije, da teritorijalnog preustroja neće biti. Vlada ima namjeru smanjiti broj službenika i spojiti općine tamo gdje je to moguće. Gradonačelnici velikih gradova i župani će po novome imati samo jednog zamjenika, a ne nekoliko kao do sada. Gradovi s manje od 35.000 stanovnika neće ni imati zamjenike , a cilj je smanjiti i broj vijećnika za 20%. Ove kozmetičke promjene za Večernji list komentirao je načelnik općine Veliki Bukovec

Svađe su naravno već krenule. Mali i Veliki Bukovec nekad su bile jedna općina, međutim političari su se posvađali, pa su se one razdvojile. Tako Veliki Bukovec ima 1400 stanovnika u tri sela na 23 četvorna kilometra. Izvlačili su se i argumenti poput “u našem su selu škola i župa, a što imate vi?” Vijećnici danas ipak vide mogućnost da se ponovno povežu, ali  kako kažu, o svemu bi trebali odlučiti građani na referendumu.

“Za koju godinu moglo bi se i provesti funkcionalno spajanje jer imamo dosta toga zajedničkoga. No bez referenduma to neće proći. Mali Bukovec i mi već i sad surađujemo na više zajedničkih projekata. Tih 90-ih, nakon osamostaljenja i Domovinskog rata, neke su se stvari radile pod nacionalnim nabojem. Danas imamo previše toga zajedničkog da ne bismo mogli skupa funkcionirati. E, sad, u kojem obliku, to će zakonodavac predložiti”, govori načelnik Velikog Bukovca Franjo Vrbanić (HSS).

Obje su općine, tvrdi, samodostatne i mogu sa svojim proračunima i projektima funkcionirati. “Snaga je u zajedništvu. Mogu se postići još bolji rezultati, a uz manje troškove. Posljednje četiri godine suradnja je došla na takvu razinu da bismo mogli funkcionirati zajedno”, dodaje.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI