HABIJAN O KAŽNJAVANJU HDZ-a: ‘Sve te radnje nemaju nikakve veze sa sadašnjim vodstvom stranke’

Saborski zastupnik HDZ-a i član Odbora za pravosuđe Damir Habijan, u srijedu je gostovao u emisiji N1 te se dotaknuo odluke vrhovnog suda o kažnjavanju HDZ zbog izvlačenja novaca, piše N1.

U srijedu je vrhovni sud potvrdio presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media pa će HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki morati platiti 3,5 milijuna kuna kazne, dok je bivšem premijeru Ivi Sanaderu kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora.

“Odluku sam tek sada vidio. Prije svega kao odvjetnik ne mogu nešto komentirati nešto s čime nisam do kraja upoznat. Teško mi je komentirati bilo što. Svi znamo da se navedeni predmet vodi na razdoblje do 2004. do 2009. Sve te radnje nemaju nikakve veze sa sadašnjim vodstvom stranke, s bilo kime tko sada vodi stranku”, rekao je Habijan dodajući da bi bilo neozbiljno da sada komentira presudu.

“Mogu reći svoj stav kao pravnik. Stalno se nameće da je HDZ zločinačka organizacija. To je epitet koji zaista ne stoji, govorim s pravnog stanovišta. Recimo, imate trgovačko društvo i direktora koji je proglašen krivim. U zakonu stoji da će i sama pravna osoba biti odgovorna, ne kriva. Ne možemo govoriti da je bilo koja pravna osoba zločinačka organizacija. To pravno ne stoji. Ostalo stvarno ne mogu komentirati jer nisam još upoznat s detaljima presude, bilo bi neozbiljno”, dodao je Habijan.

Rekao je da “svi postupci Vlade u posljednjih nekoliko godina pokazuju da postoji stvarna volja za borbu protiv korupcije”.



Komentirao je i percepciju javnosti o pravosuđu. “Velik postotak građana ima prilično loše mišljenje o pravosuđu, no indikativno je da velik broj tih građana nije stranka u nijednom sudskom postupkom. Pitanje percepcije, korupcije je puno složenija od onoga kako to žele prikazati brojni zastupnici, pogotovo oni iz oporbe. Tih 97 posto doista je velik postotak, percepcija korupcije, potrebno je doista empirijski istražiti zašto građani imaju takav stav i mišljenje o pravosuđu”, rekao je Habijan.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI