GRBIN U PRVIM TELEVIZIJSKIM ISTUPIMA: ‘SDP je griješio! Ja ću ispraviti te greške!’

Novi predsjednik SDP-a Peđa Grbin dao je intervju za Dnevnik N1 u kojem je između ostalog rekao da će već na prvoj sjednici Predsjedništva razgovarati o slučaju Željka Sabe za kojeg je već rekao da je “teret stranci”.

SDP-u ne treba isključivanje, nego privlačenje novih ljudi, na tome ću raditi u svom mandatu, istaknuo je Peđa Grbin na početku razgovora za Dnevnik N1. Smatra da se nesuglasice u stranci mogu riješiti:

“Prvi put sam se sa sukobima susreo 1999. i nakon više od 20 godina toga u stranci, dosta mi je. Glavni način kako to riješiti je razgovor i dijalog. Toga u SDP-u fali, a ja imam strpljenja i namjeravam razgovarati sa svima s kojim bude potrebno.”

Dodaje da planira i neke kadrovske promjene: “Što se tiče Kluba zastupnika, normalno da je predsjednik stranke bude na čelu Kluba dok je u opoziciji. Što se tiče ostalih dužnosti u Klubu, nekih promjena će biti, ali prvo ću ih priopćiti kolegicama i kolegama. Dosta je toga da se stvari saznaju iz medija, to moramo promijeniti u SDP-u.”

Istaknuo je da je zadovoljan aktivnošću SDP-ovih saborskih zastupnika zadnja dva mjeseca, a komentirajući položaj Davora Bernardića, rekao je da je on izabrani zastupnik te da, ako namjerava raditi i redovno dolaziti, ne vidi problem u tome.Sa Željkom Sabom ipak je druga priča: “Činjenica je da je Željko Sabo pravomoćno osuđen za jedno kazneno djelo, a vodi se postupak za drugo. Ako se želimo boriti protiv korupcije, onda moramo početi prvo od vlastitih redova. Na prvoj sjednici Predsjedništva ćemo već razgovarati o tome i vidjeti kako to riješiti. Kad donesemo odluku, obavijestit ćemo javnost.”

Grbin je komentirao i izjave predsjednika države Zorana Milanovića rekavši da ne vidi razloga za njegovo odstupanje: “On ima ovlasti koje proizlaze iz Ustava, uvjeren sam da će se u okviru toga ponašati. Ne vidim kako bih ja ili netko imao problema s njim zbog toga. Nisam dosad vidio nijedan suvisao prijedlog niti da se dogodilo nešto što bi dovelo do opoziva predsjednika. Znamo koji su razlozi za opoziv prema Ustavu, ne vidim da se ijedan dogodio.”

Na pitanje jesu li se čuli i je li mu Milanović čestitao na pobjedi, rekao je: “Ne iznosim privatnu komunikaciju s drugim osobama pa neću ni sad.”

Gostovanje na RTL-u

Prvi veliki televizijski intervju novog šefa SDP-a! Grbin za RTL poslao poruku Plenkoviću: ‘Počni raditi svoj posao!’

Novi šef SDP-a Peđa Grbin bio je gost RTL-a Danas. Kako će reformirati stranku, što poručuje šefu države i kakvu poruku upućuje predsjedniku Vlade i HDZ-a, otkrio je Adrianu De Vrgni u prvom televizijskom intervjuu nakon sinoćnje pobjede.

“Biti predsjednik SDP-a je velika čast. Od prethodnika ću pokušati uzeti stvari koje smatram da su kod njih bile najbolje. Od Račana smirenost, od Milanovića izravnost, od Bernardića upornost. Nadam se da ću na tim temeljima graditi novi SDP”, kaže Grbin.

Kaže da je potpuno jasno da smo se u Hrvatskoj zaokupili stvarima koje su pomalo trivijalne.

“Ispod radara prolazi činjenica da Vlada u planu nije predvidjela novi ovršni zakon. Nitko ne govori da se ne donosi razvojna strategija. Govorit ćemo o takvim stvarima. O ekonomskim problemima u vrijeme Covida međuostalim”, tvrdi novi predsjednik SDP-a.

Na pitanje koja mu je, kao predsjedniku SDP-a, poruka predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, Grbin odgovara:

“Poruka je jednostavna. Počni raditi svoj posao. Ako to ne bude radio, zato postoji oporba. Da ukazuje na propuste i koja će pokazati kako su se stvari mogle bolje napraviti”, jasno će i dodaje:

“Ja ne vidim drugi način da dobijemo povjerenje birača osim radom i da se bavimo onim što je problem i da nudimo rješenje. Gospodarstvo, korupcija… Mi, ako želimo provesti borbu protiv korupcije, moramo se početi baciti prevencijom”, poručuje šef SDP-a.

Potom se osvrnuo na aferu Klub, ali i kritike koje mu je uputio predsjednik Zoran Milanović. Na pitanje jesu li se čuli, je li stigla čestitka, Grbin podgovara:

“Privatne razgovore s drugima do sada nisam iznosio u javnosti, pa neću ni sada. Milanović ima pravo izraziti kritike”, kaže i nastavlja:

“Iz onoga što imam prilike vidjeti u medijima – dvije su činjenice jasne. Ono što je u istragama postaje odmah javno. I da postoje sumnje da oni koji su iz Državnog odvjetništva, da su upetljani u ovaj slučaj. Informacije kontinuirano cure, to je dovelo do toga da g. Kovačević, kako čitam u medijima, prije dobije informaciju da će biti uhićenja. To se ne smije događati”, poručuje.

Grbin kaže da je uvjeren da postoji volja i želja za promjenama.

“Ako se ovo društvo ne počne mijenjati, onda nam bolje ne može biti. Ja sam i u kampanji za izbore u SDP-u tvrdio da prvo moramo promijeniti sebe u SDP-u, a da onda možemo mijenjati Hrvatsku. U HDZ-u nema volje za promjenama”, ističe.

Na pitanje, da su izbori uskoro, bi li podržali Milanovića, Grbin odgovara:

“Da su izbori uskoro, prvo bi na tijelima razgovarali, vidjeli tko bio mogao biti najbolji i onda ga podržali. Bjanko podrške nema”, jasno će.

Na pitanje jesu li sada okončani sukobi u SDP-u, Grbin kaže:

“Gotovo 22 godine sam član SDP-a. Od toga, za sukobe znam barem 21. Meni je toga dosta. Te sukobe ne želim. To su bile uvelike personalni sukobi. Nama treba sukob mišljenja. SDP je postao stranka lišena sadržaja, to želim promijeniti. Ja kritike želim i očekujem. Jedino s kritikama možeš promijeniti stav ako ideš ukrivo”, kazao je na kraju Peđa Grbin.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI