Granić: U kojoj to državi nacionalne manjine same sebe popisuju? To je getoizacija.

Screenshot

˝Kada je u pitanju Srpsko narodno vijeće sasvim je svejedno tko će biti izabran, radi se o formalnosti. Bivši predsjednik SNV-a je sada potpredsjenik Vlade, stoga nije mogao istovremeno biti na toj funkciji. S druge strane Milorad Pupovac i Dejan Jović vode glavnu politiku i daju smjernice, a ostali su njihovi suradnici”, komentirao je član Predsjedništva HSP-a i politički analitičar Ivica Granić za Portal Otvoreno. 

Podsjetimo, Na Skupštini Srpskog narodnog vijeća za novog predsjednika izabran je Milorad Pupovac čije će zamjenice biti Dragana Jeckov i Aneta Vladimirov, dok će predsjednik Savjeta SNV-a biti Dejan Jović. 

“U Hrvatskoj nacionalne manjine vode politiku, to je nonsens. Nacionalne manjine ne smiju voditi politiku, one se moraju baviti pitanjima nacionalnih manjina; jezik, kultura, tradicija, odnosno sve ono što je u toj domeni. Suštinski je problem u Ustavu, Zakonu o izborima i praksi HDZ-a koja je omogućila da vlast preuzmu nacionalne manjine. To nema niti u jednoj državi u Europi, ni u svijetu. Svugdje su prisutne nacionalne manjine, ali one ne ne dolaze u Sabor sa posebnim listama na takozvana zajamčena parlamentarna mjesta. Svaki Srbin i Mađar može doći u Sabor, ali na listi parlamentarne stranke HDZ-a, SDP-a ili neke  druge, a ne na posebnim zajamčenim listama. Zbog toga imate nonsens da jedan Furio Radin koji je u Saboru već 25 godina uđe u sabor sa 18 glasova, a dužnost svakog saborskog zastupnika je da zastupa sve građane Republike Hrvatske. Postavlja se pitanje kakav ima legitimitet kada je dobio tako malo glasova putem tih zajamčenih mjesta nacionalnih manjina?

Politički analitičar istaknuo je da nacionalne manjine uvijek traže više prava za sebe te da je potrebno mijenjati Zakon o izborima.

‘Možda će Pupovac tražiti blagu autonomiju’

“Pupovac to koristi, on je dobar etno trgovac, dobro čini za svoju etničku zajednicu. On dobiva preko 20 milijuna kuna godišnje iz budžeta. Srpska nacionalna manjina je nama prvoklasno političko pitanje. Prošlo je već trideset godina, a mi imamo osjećaj da je rat bio jučer. Ništa to nije slučajno, međutim ja ne vidim problem u njima, već u hrvatskim nositeljima vlasti, odnosno HDZ-u. Zašto se ne mijenja Ustav ili barem Zakon o izborima koji bi te anomalije ispravio?



Osvrnuo se i na Pupovčevu najavu da će poraditi na tome da tko god treba da sudjeluje u popisu stanovništva. Ne vjeruje da će tražiti političku autonomiju, odnosno da zaziva uspostavu srpske samouprave.

“Oni to u ovom momentu ne mogu, to se vjerovatno odnosi na popis stanovništva. Oni ne mogu dobiti autonomiju jer su ispod pet posto. Mislim da bi to bio jedan žestoki autogol.  Hrvatska je imala razne autonomije prije tridesetak godina pa znamo da je to završilo u krvavom ratu. Nekako mi se čini da je Pupovac iskusni političar, da neće upasti u tu klopku. Možda će tražiti blagu autonomiju. Ja mu ne bi sugerirao da traži više od tog jer se ionako i previše izborio za svoju nacionalnu autonomiju.

Ivica Granić postavlja pitanje zašto bi bilo dozvoljeno da oni imaju svoje popisivače?

“Pupovac se izborio u dogovoru s  Andrejem Plenkovićem da Srbi popisuju sami sebe. U kojoj to državi postoji mogućnost da nacionalne manjine same sebe popisuju? To je getoizacija. Zamislite da u Njemačkoj Poljaci popisuju Poljake, Česi Čehe? Kod nas je to normalno i prošlo je u Saboru”, zaključuje Ivica Granić za portal Otvoreno.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI