GOTOVO JE! Pupovac pritisnuo Plenkovića: Stiže zabrana pozdrava ‘Za dom spremni!’ Biti će kažnjiv

Nakon što je proteklog tjedna u Židovskoj općini održan sastanak predstavnika dijela vladajuće koalicije sa oporbenim saborskim zastupnicima jednoglasno je postignut dogovor da se krene u proceduru sastavljanja zakona o zabrani i krivičnom kažnjavanju upotrebe ustaških simbola, a to prema tvrdnjama upućenih uključuje i pozdrav ‘Za dom spremni’.

Kažnjivo bi prema toj ideji trebalo biti negiranje koncentracijskih logora smrti te veličanje ustaških zločinaca, a na provedbi takvog zakona planira inzistirati glavni Plenkovićev koalicijski partner SDSS i njihov predsjednik Milorad Pupovac. Vrlo jasno to je premijeru dano do znanja, a na zakonskoj regulativi inzistirati će uz ostalo i Furio Radin.

Kako kažu u HDZ-u oni su po ovome pitanju prilično oprezni, no priznaju kako pritisak na premijera nikada nije bio veći. A dobro je poznato da Plenkovićeva vlada ovisi o rukama saborskih zastupnika nacionalne manjine pri čemu je dakako znano i to da Pupovac u tom smislu vuče sve konce.

Da će uistinu inzistirati na zakonskoj regulativi u više su navrata ovih dana javno potvrdili i Radin i Pupovac, dok HDZ-ovci javno nastoje smiriti situaciju, međutim nedovoljno uvjerljivo po one koji od svojih zahtjeva nemaju namjeru odustati. Među manjinskim zastupnicima, ali i u dijelu oporbe uvjereni su kako su ustaška obilježja i dalje sveprisutna u hrvatskoj javnosti, a za tu tezu potvrdu pronalaze i u posljednjem potezu predsjednika Zorana Milanovića koji je odbio sudjelovati na obljetnici Maslenice gdje je nekolicina sudionika nosila majice s napisom Za dom spremni.

Pupovac i ostali koji Plenkovićevu vladu drže na životu više se ne zadovoljavaju Vijećem za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima kojega je Plenković osnovao na početku svojega prošloga mandata. Iako je to Vijeće zaključilo kako je pozdrav Za dom spremni protuustavan, ali iznimno dopušten, u manjinskim redovima drže kako je upravo ova iznimka brojnim pojedincima omoguća da prođu nekažnjeno propagirajući ustašku ideologiju.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI