Evo kako su se dijelili poslovi u Janafu: Umjesto 850.000 kuna, ugovorili bi posao od 6,5 milijuna kuna

Novi detalji afere “Janaf” pojavljuju se svaki dan, a teško je odrediti koji više šokira. Možda ovaj posljednji, u kojem se jasno vidi na koji način su se dijelili poslovi.

Konkretnije, doznaje Večernji list, natječaj za “izvođenje radova na modernizaciji automatskog gašenja i hlađenja postojećih spremnika nafte i derivata na Terminalu Omišalj – 1 faza”, vrijedan gotovo 20 milijuna kuna, kako sumnjaju u USKOK-u, namješten je tvrtki Elektrocentar Petek.

Upravo u te svrhe, navodno, išlo je onih 1,96 milijuna kuna “predanih u Klubu na dan kad se u njemu nalazio i suprug tadašnje predsjednice Kolinde GrabarKitarović“.

Kao taj posao, tako se svaki veći dogovarao unaprijed, mimo natječaja. Janaf nije obveznik Zakona o javnoj nabavi, što znači da ne mora objavljivati svoje natječaje u oglasniku javne nabave u Narodnim novinama, a oni koji nisu prošli ne mogu se žaliti Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave koja je neovisno tijelo. Janafova nadmetanja objavljuju se samo na web stranici te tvrtke s podacima o kojem se poslu radi, rokovima dostave ponuda.

Dokumentacija o nabavi može se pak dobiti kad se uplati 500 kuna na račun tvrtke. Potencijalne ponuditelje u pozivu se upozorava i da će na temelju kriterija utvrđenih dokumentacijom za nadmetanje naručitelj odabrati najpovoljniju ponudu. Pritom Janaf zadržava pravo odbiti sve ponude, odnosno poništiti javno nadmetanje bez obveze nadoknade ponuditeljima bilo kakvih troškova ili štete.



Najgore od svega, ne bi se biralo najniže ponude. Dapače, ponekad bi se biralo višestruko skuplje, kao u slučaju natječaja za izvođenje radova na ugradnji sustava zaštite pada s visine na Terminalu Omišalj, Terminalu Sisak i Terminalu Virje. Na tom je natječaju odabrana ponuda tvrtke Matadura vrijedna 6,5 milijuna kuna iako je ponuda tvrtke Mato El-d bila više od sedam puta jeftinija i iznosila je 850.000 kuna.

Inače, Matadura je od 2018. dobila od Janafa deset poslova. Sve na nadmetanjima, navodi Večernji list.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI