DRAŽENU SLAVICI UNIŠTEN ŽIVOT: Dugih 13 godina pred sucima branio svoju čast. Evo što će mu država zauzvrat dati!

Dugih trinaest godina šibenčanin Dražen Slavica pred sucima je branio svoju čast, kada ga se teretilo da je odgovoran za smrt dvanaest vatrogasaca na Kornatima u kolovozu 2007.

Podsjećamo, županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavicu, sumnjičilo se za kažnjivo djelo protiv opće sigurnosti počinjeno iz nehaja. Frane Lučić, jedini preživjeli vatrogasac, danas je teški invalid. Nakon nagodbe s državom, Lučiću je na ime odštete pripalo gotovo 5,5 milijuna kuna. Uz to ima pravo na mjesečnu rentu od šest tisuća kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Ima li Slavica pravo na naknadu za pretrpljene duševne boli s obzirom na činjenicu da je pravomoćnom presudom lišen svake krivice i bi li tim povodom trebao tužiti Republiku Hrvatsku?

Dugogodišnja agonija

“Nažalost, pripada mu samo 150 kuna po danu provedenom u pritvoru“, kaže splitski odvjetnik Mišo Živaljić. Dražen Slavica je u pritvoru proveo nešto manje od dva mjeseca, pa ispada da bi ta naknada blila oko devet tisuća kuna. S ovim navodima se slaže i odvjetnik Ante Nobilo. “Zbog boravka u pritvoru, Slavica ima pravo na tu naknadu i on bi je mogao dobiti izravnim sporazumom s Ministarstvom pravosuđa, a iznos ovisi o broju dana provedenih u pritvoru i sudskoj praksi. Ukoliko bi njegov zahtjev bio ignoriran od strane Ministarstva pravosuđa ili bi Slavici bilo isplaćeno manje nego što je to u takvim slučajevima uobičajeno, onda bi se mogao upustiti u sudsku parnicu za namirenje onoga što mu po toj osnovi pripada”, kaže odvjetnik Anto Nobilo.

U trinaest godina, razvlačenjem nevinog čovjeka po sudovima, definitivno je uništen jedan život.

“I to Slavici nitko ni na koji način ne može platiti, niti mu vratiti izgubljene godine. Čovjeku je narušena profesionalna reputacija, bio mu je blokiran normalan rad, i tragedija je da nakon toga jedino što može dobiti kao odštetu za sve proživljeno kroz dugih trinaest godina – jest naknada za dane provedene u pritvoru”, kaže Nobilo.

I ovaj slučaj, dokazuje da je naše pravosuđe neefikasno zbog dugog proteka vremena od početka istrage do donošenja pravomoćne presude. Zastupnik Radimir Čačić predložio je u Saboru da uskočki predmeti protiv državnih dužnosnika mogu trajati najduže tri godine, a kako bi se zbog specifičnog položaja dužnosnika brzo dokazala njihova nevinost ili krivica.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI