DORH ŠTITI SRBIJANSKE RATNE ZLOČINCE: Dokazi s Haškog suda mogu se bez ponovnog izvođenja koristiti na suđenjima u Hrvatskoj, a Državno odvjetništvo o tome šuti

Iznenađujuće velik dio svojega programa, i prije nego što je postala glavna državna odvjetnica, Zlata Hrvoj-Šipek posvetila je unapređenju istraživanja i progona ratnih zločina, naglašavajući da će inzistirati na ustrajnoj suradnji tužiteljstva Hrvatske, Srbije i BiH jer se glavnina optuženih u jednoj državi nalazi na području drugih dviju država, baš kao i dokazi za ratne zločine.

U tom svojem programu aktualna šefica DORH-a predložila je da se progonom ratnih zločina ne bave tužitelji koji nisu specijalizirani za tu vrstu kaznenog djela, nego da se određeni broj tužitelja trajno premjesti u specijalizirana državna odvjetništva za ratne zločine, kao i da se osnuju specijalizirani tužiteljski timovi koji bi se bavili isključivo istragama i progonom ratnih zločina pa je u skladu s time tražila da se državno-odvjetničkim timovima priključe vojni analitičari, ali i da ih se na raspolaganje stavi kao vanjske suradnike tužiteljskih timova specijaliziranim upravo za ratne zločine.

“Kapacitet odjela za ratne zločine treba jačati i zato što stiže veći broj vrlo opsežnih i složenih predmeta ratnih zločina koje Hrvatskoj ustupa Bosna i Hercegovina”, naglašavala je Hrvoj-Šipek u svojem programu prije nešto više od godinu dana.

Opširnije u tiskanom izdanju 7DNEVNO…

Svoj primjerak potražite na svim kioscima do ovog petka i saznajte sve ono o čemu se drugi ne usude pisati! Ako ne stignete do kioska petkom i želite osigurati svoj primjerak koji će vam stići na kućnu adresu, to možete učiniti tako da se pretplatite na najprodavaniji politički tjednik u Hrvatskoj, 7dnevno.



PRETPLATITE SE I UŠTEDITE 50%. KONTAKTIRAJTE NAS NA BROJ 099/4379-116, MAILOM NA [email protected] ILI ISPUNITE FORMULAR.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI