ĐIKIĆ OPET ŽESTOKO ‘UDARIO’ NA SVE: ‘Porciju’ dobili premijer, predsjednik a i njegov kolega Lauc!

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Molekularni biolog Ivan Đikić ponovno je zagovarao postroženje mjera te kritizirao predsjednika, premijera i drugog kolegu molekularnog biologa Gordana Lauca.

Tvrdi kako premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović nisu relevantni govoriti o temi pandemije, a znanje kolege znanstvenika diskreditira.

“U Hrvatskoj momentalno ljudi koji ne govore na temelju točnih podataka, nisu školovani za to, oni u najvećem broju slučajeva prenose informacije građanima. I tu uopće ne želim ulaziti u diskusiju niti s predsjednikom niti s premijerom. Očigledno da obojica govore isto, ne vidim veliku razliku između onoga što govori predsjednik i onog što govori premijer kroz usta svog savjetnika, gospodina Lauca“, rekao je Đikić u N1 studiju.


“Ako predsjednik i premijer žele bolje Hrvatskoj, trebali bi smanjiti svoj vlastiti upliv u komunikaciji i objašanjavaju zdravstvenih tema te to prepustiti stručnjacima, Stožeru, ako ih Stožer ima, ili ljudima iz Znanstvenog savjeta koji imaju kredibilitet i koji govore na temelju podataka, bez utjecaja politike ili nečeg drugoga. Tada će situacija u Hrvatskoj biti bolja”, dodao je.

Komentirao je i Znanstveni savjet Vlade.“On nikad nije transaparentno ni postavljen, čuli smo od gospodina Frke Petešića kako su ih birali. Iz Znanstvenog savjeta imate puno raznih utjecaja, on bi trebao imati važniju ulogu u Hrvatskoj, a ne biti samo smokvin list za stvari koje političari žele i prenositi samo informacije koje njima odgovaraju. Upravo oko toga je došlo do ogromnog sukoba u Savjetu početkom prošle jeseni i to se do danas nije riješilo i on je potpuno nefunkcionalan.

Puno puta su svi govorili premijeru i gospodinu Frki Petešiću koji je odgovaran za Savjet da se to treba riješiti. Savjet koji danas postoji nema važnu ulogu, a trebao bi je imati, jer su u njemu epidemiolozi, molekularni biolozi, strukturalni biolozi, imunolozi, genetičari… Oni bi mogli kao grupa dati nešto zajedničko, ali iz Savjeta treba maknuti one koji ne rade na temelju struke, nego na temelju neznanstvenih, lažnih izjava”, poručio je Đikić.

Na pitanje znači li to da iz Savjeta treba otići i Gordan Lauc, Đikić je odgovorio:

“Svojim je izjavama pokazao dovoljno koliko mu je znanost u centru rada, koliko je netočnih neznanstvenih izjava iznio u zadnjih godinu dana – da virus nije opasan po ljeti, da najbolje da procijepimo veći dio stare populacije, da neke pustimo da umru i da se dogodi da tako stvorimo kolektivni imunitet.

Njegove studije s kolegom Primorcem, gdje su tvrdili da imamo 40 posto građana koji su preboljeli virus, nikada nisu recenzirane, objavljene, nisu potvrđene. Da je to istina sada bismo s cijepljenima i tih 40 posto koji su preboljeli bili na 80 posto. Znači, ti podaci su neznanstveni i netočni i sa svojim radom mislim da ne može stručno djelovati u Savjetu. To su od premijera tražili mnogi stručnjaci pa i Hrvatska liječnička komora. To bi premijer morao riješiti”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI