DETALJ KOJI JE SVIMA PROMAKAO! Plenković i Ćorić ‘oživljavaju’ zaboravljeni projekt

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić izjavio je prije nekoliko dana da je konzultant Lazard Vladi predstavio završno izvješće o procijeni vrijednosti Ine i da njen otkup od Mola ne bi trebao opteretiti proračun, premda nije precizirao financijske detalje te dugo i pompozno najavljivane transakcije. Konzultanti su se prema ministrovim riječima sastali sa članovima Vlade i Savjeta za Inu kojima su predstavili finalno izvješće, a razgovaralo se i o pojedinim segmentima samog poslovanja ove naftne kompanije, kao i o perspektivama.

” Dotakli smo se i detalja vezanih i uz financijske momente, odnosno daljnji tijek aktivnosti”, istaknuo je ministar najavljujući novi sastanak s konzultantima kroz dva tjedna. U meuvremenu se kreće i sa inicijativom za sastanak predstavnika hrvatske Vlade i Mola, a o načinu na koji bi se transakcija odvijala, ako do nje dođe još razgovarati. “Za dva tjedna ići ćemo u detalje s našim konzultantima, a što se same odluke hrvatske strane tiče, nastavljamo proces s mađarskom stranom u smjeru usuglašavanja cijene, ako mađarska strana na nju pristane. I dalje smo usmjereni u to da se Ina, odnosno mađarski udio Ine otkupi”, rekao je Ćorić novinarima nastavljajući time priču koja Plenkovića prati još od početka prošlog mandata.

Naime, on je tada obećao da će Inu vratiti u hrvatsko vlasništvo, ali je vrijeme učinilo svoje, pa se hrvatska strana po pitanju ove naftne korporacije i njezina povratka u hrvatsko vlasništvo – nije pomakla s mrtve točke. Štoviše, opći je dojam hrvatske javnosti da oni, koji bi u toj priči trebali odraditi najveći dio posla, tapkaju na mjestu – te ne znaju što čine, a to se potvrdilo i sa angažmanom Lazarda, englesko-francuske investicijske banke koja je zamijenila Morgan Stanley, Intesa Sanpaolo Group, te PBZ.

Novinarima su to obznanili tadašnji ministri financija i energetike – Zdravko Marić i Tomislav Ćorić, a prema njihovim riječima nikakvih penala nije bilo budući da ugovor s prvotnim konzultantima nikada nije ni potpisan, a do promjene konzultanta je došlo zbog prijepora koji su se pojavili oko shvaćanja onoga što je trebalo inkorporirati u ugovor o zastupanju, a što se ponajprije odnosilo na tehnički aspekt angažiranja savjetnika. Prema tadašnjim tezama  ministra financija, Zdravka Marića, nakon što se nisu uspjeli usuglasiti s prvim konzorcijem, razgovarali su s ostalim ponuđačima iz prvog kruga, te su se odlučili za novog konzultanta. Istodobno je Ćorić dodao kako su s Lazardom već definirani detalji ugovora, kao i njihov angažman. No, zašto to nisu napravili i s prvim konzultantom, za kojeg su se odlučili predstavnici vladajuće karavane, nisu imali potrebe objasniti. Ipak je rečeno, da će Vladu ovaj obrat stajati oko devet milijuna eura, no, kako to obično u hrvatskoj politici i biva, vrag je uvijek u detalju – riječ je o milijun eura skupljoj cijeni od one koju je ponudio prethodni konzultant. Prema tvrdnjama dobro upućenih izvora, kamen spoticanja s prvim konzorcijem, a koji se ispriječio i kao prepreka potpisivanju ugovora, bilo je pitanje dubinskog snimanja Ine koje je trebala obaviti Vlada, i, prije nego li se uopće odlučila krenuti u potragu za konzultantom,  cijena od osam milijuna eura nije podrazumijevala i taj dio posla.

Međutim, upućene u ovu tematiku brine što ni sada nije poznato kakav je dogovor postignut s Lazardom, te se izgleda kompletan proces odvija pod velom tajni. Mol s druge strane nema namjeru prodati svoj udio Ini, svjedoče to oni upućeni u ovu tematiku. Kako misle pribaviti novac za otkup Ine vladajući ni sada nisu definirali, a u međuvremenu u mraku tapka i Savjet za pregovore s Molom koji postoji od početka 2017.godine. Bila bi ovo još jedna tipična hrvatska priča o nečinjenju i neznanju onih koje smo izabrali da to odrade uz velike plaće i beneficije, da se u njoj ne pojavljuje jedno nadasve zanimljivo ime – ono Branimira Bricelja, čovjeka s kojim je iznimno blizak naš premijer, Andrej Plenković.Savjetnik Bricelj, vlasnik je tvrtke Altera savjetovanje, a godinama je radio za londonsku podružnicu novog, skupljeg konzultanta Lazarda. Tamo je bio zadužen za poslovna spajanja i povezivanja, ali i korporativne financije u njegovom globalnom timu zaduženom baš za naftu i plin. U dobro upućenim krugovima bliskima premijeru Plenkoviću sumnjaju da je baš Bricelj bio ključna karika za postizanje novog dogovora između Lazarda i Vlade, te da je moguće kako je on odradio ključni dio posla po pitanju lobiranja za nove bankare. Široj hrvatskoj javnosti, ime Branimira Bricelja, još uvijek odzavanja u ušima – kako i ne bi, kada je baš on bio jedan od onih koje je izvanredna uprava Agrokora angažirala kao savjetnike u procesu restrukturiranja Todorićevog poslovnoga carstva. Štoviše, o Bricelju je u svojim čuvenim blogovima progovarao i sam Todorić, tvrdeći da je riječ o Slovencu kojeg je, još kao Mostov predsjednik Sabora, Božo Petrov, promaknuo u Borg grupu.

Nakon toga ga je i Plenković prigrlio, rekavši da mu je on ionako bio prvi izbor za izvanrednog Agrokorova povjerenika.”Tin Dolički je odvjetnik Knightheada, te njegov predstavnik u privremenom vjerovničkom vijeću, koji je poslije prešao raditi u Agrokor, a još iz Plive je poznanik s Bricljeom. Interesantno, Bricelj je radio i oko restrukturiranja kredita vezanih za Heta grupu, kao i mnogi koji su se našli poslije u Agrokoru. Po iskazu Ante Ramljaka Uskoku, Bricelj i njegov kolega, Marko Delić, koji zajedno vode Altera savjetovanje, doveli su predsjetnika tvrtke AlixPartners kod Ante Ramljaka. Bricelj, inače, nastoji biti oprezan, ne daje izjave, ne slika se, po mejlovima ne piše svašta, međutim, kao dio zločinačke organizacije – odrađuje svoj posao. Očito je osoba od najvećeg povjerenja Wagnera i Doličkog, koja odrađuje prljave poslove za njih’’, pisao je Todorić, objavljujući i navodne mailove koje je smatrao spornima.

„Branimir Bricelj je u cc-u maila, u kojem Martina Dalić naređuje Borisu Šavoriću da ubaci bubu PIK kreditorima Ivice Todorića, odmah obavijestio kako on na tom zadatku već radi, pa izvještava grupu Borg o ponašanju PIK kreditora. Premijer Andrej Plenković priznao je kako je Branimir Bricelj bio njegov izbor za izvanrednog povjerenika Agrokora. Bricelj je financijski savjetnik firme Altera Corporate Finance koji je u fokus javnosti došao kao jedan od članova tzv. grupe Borg koja je radila Zakon o Agrokoru’’, pisao je nadalje Ivica Todorić.

Todorić je, između ostaloga zauzeo stav da je baš Bricelj dao konačni prijedlog Zakona o Agrokoru, koji je poslao bivšoj ministrici gospodarstva, Martini Dalić, kao i ostalima iz Borg grupe, uključujući i premijerovu savjetnicu, Dubravku Vlašić Pleše. Zakon je isti dan – prihvaćen! O Vladinoj skrbi za Inu pisalo se svojedobno i zbog tajnog memoranduma, koji je u medijima proglašen najmračnijim manevrom hrvatskog premijera. “Ja osobno nisam potpisnik ovog memoranduma. Mi smo svjedočili ovom memorandumu. Ovaj memorandum kao takav, ja sam mu svjedočio i ja sam ga supotpisao. Mi nemamo ništa protiv da se ovaj memorandum i objavi. Interes je snažna i jaka Ina. Očito je kampanja kod nekih počela, Inu treba vratiti u hrvatske ruke”, govorio je uzoči kampanje za parlamentarne izbore kada se saznalo da je Vlada predvođena Plenkovićem i Čorićem supotpisom dopustila mađarskom Molu da naftu iz Rijeke izvozi u Mađarsku gdje je prerađuje.

“Što se tiče memoranduma o razumijevanju između Ine i Janafa, riječ je o memorandumu koji sam po sebi projicira poslovne interese dvaju poslovnih subjekata. A sve s ciljem maksimiziranja poslovnih rezultata. Kako Ine, tako i Janafa. Taj memorandum prije svega podrazumijeva priključenje rafinerije nafte u Sisku na skladište Janafovo koje se nalazi na području Siska. S druge strane podrazumijeva određene radove u luci Rijeka koji omogućavaju efikasnije poslovanje Ine, odnosno Janafovog transportnog sustava…”, tvrdio je Ćorić, dok su iz oporbenih redova poručivali da se radi o izdaji nacionalnih interesa.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI