DEMOGRAFSKA KATASTROFA! Uz redovni Most, čak i koalicijski SDSS upozorava na demografsku katastrofu

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Saborski zastupnici Mosta i SDSS osvrnuli su se u svojim slobodnim govorima na katastrofalnu demografsku sliku Hrvatske.

Dragana Jeckov iz SDSS-a ukazala je u povodu Međunarodnog dana djeteta i Međunarodnog dana učitelja na negativne demografske trendove u Hrvatskoj.

“Preko 400 škola ima manje od 10 učenika, imamo 430 prvašića manje u odnosu na prošlu školsku godinu, a 53.390 učenika je manje u osnovnim i srednji školama nego prije osam godina”, rekla je.

Upozorava kako će smanjenje broja učenika nužno dovesti do viška radne snage u obrazovnom sustavu pa će učitelji sve češće ostajati bez posla.

“Gubitak učenika i zatvaranje škola simbol je demografskog raspada zemlje, to je nestranački i nepolitički problem i ne smije biti nacionalno obojen”, istaknula je Jeckov i pozvala na strateško rješavanje tog problema.



Osim SDSS-a, na lošu demografsku sliku opet su upozorili iz Mosta. Božo Petrov pozvao je na prioritetno rješavanje tog problema jer bez ljudi nema države.

“Hrvatska nestaje, pogledajte ulice i škole, koliko je manje upisane djece u prvim razredima, manje mladih obitelji”, rekao je.

Petrov smatra kako demografska revitalizacija treba biti broj jedan na listi prioriteta.

“Treba postojati set mjera, a ne jedna mjera, trebaju odgovarati potrebama države, a ne biti copy paste iz Bruxellesa”, poručio je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI