Deficit je puno veći: Korona je koštala državni proračun oko 32 milijarde kuna

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Nakon što umirovljenici dobiju svoj COVID dodatak, na redu su građani koji će dobiti povrat preplaćenog poraze na dohodak za 2020.godinu. Prema najavama planira se da će isplate krenuti u svibnju.

Dug ljekarnama vjerojatno će se vraćati novim kreditnim zaduženjima kod domaćih banaka koje zapravo plivaju u novcu. Višak likvidnosti u bankarskom sustavu kreće se oko 70 milijardi kuna, pa novac nije problem, njega ima, samo je pitanje granice do koje se može povećavati javni dug i deficit. Koronakriza dosad je državni proračun stajala oko 32 milijarde kuna.

Iz Europske unije zbog pandemije je stiglo oko 5,9 milijardi kuna bespovratnih sredstava, te milijarda eura, odnosno 7,5 milijardi kuna SURE kredita. Povrh izvanrednih, tu su i tekući državni rashodi koji se kreću uobičajenom dinamikom, što će reći da rastu, a pokrivaju se zaduživanjem.

Tako se očekuje kako će država vratiti skoro dvije milijarde kuna građanima.

Zaposleni u dobi do 25 godina dobit će natrag sav uplaćeni porez na dohodak i prirez, dok će osobe između 25 i 30 godina država razveseliti povratom polovice naplaćenog poreza pa bi tako mladi trebali dobiti oko 700 milijuna kuna.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI