CRVENI METEO ALARM! Jake kiše i udari bure do 130km/h u Dalmaciji, vrijeme će biti doista kaotično

Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Tijekom jučerašnjeg dana Dalmacija je bila najkišovitiji dio zemlje, a posljedica je to sredozemne ciklone koja naglašeno djeluje na vrijeme na Jadranu.

Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, najviše kiše je palo u Zaostrogu, čak 160 litara po kvadratnom metru. Tako je u samo jednom danu na ovoj mjernoj postaji palo više oborina nego prosječno padne u cijelom listopadu. Vrlo obilne oborine pale su na području Vrgorca. U samom gradu je palo 140 litara kiše, Milošićima 115, Staševici 99, Kominu 92… Na spomenutim područjima lokalno je bilo bujica, piše Dalmacija danas.

Screenshot DHMZ

No, pred nama je još jedan ciklonalni dan. DHMZ je unutar sustava MeteoAlarm izdao narančasto upozorenje za veći dio Jadrana, a u Dalmaciji se upozorava na nove obilne oborine, ponegdje do novih 90 litara. Podno Velebita očekuju se orkanski udari bure zbog čega je izdano crveno upozorenje, udari će biti jači od 130 km/h.


Narančasti alarm upaljen je za gotovo cijeli ostatak zemlje, dok je žuti alarm upaljen za osječku regiju.

“Oblačno s povremenom kišom, vjetrovito i razmjerno svježe. Oborina će ponegdje biti obilna, osobito u središnjim i gorskim predjelima te na jugu zemlje, gdje će biti izraženih pljuskova s grmljavinom. Na Jadranu su moguća kraća sunčana razdoblja, uglavnom na srednjem dijelu. Na kopnu vjetar umjeren do jak sjeveroistočni, u Slavoniji i istočni. Na većem dijelu Jadrana će puhati jaka, podno Velebita i olujna bura s orkanskim udarima, a još na južnom dijelu umjereno i jako jugo. Temperatura zraka na kopnu većinom od 9 do 14, a na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije od 16 do 21°C”, stoji u prognozi DHMZ-a za danas.Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, najviše kiše je palo u Zaostrogu, čak 160 litara po kvadratnom metru. Tako je u samo jednom danu na ovoj mjernoj postaji palo više oborina nego što prosječno padne u cijelom listopadu.

Obilnih oborina bilo je i na području Vrgorca. U samom gradu je palo 140 litara kiše, Milošićima 115, Staševici 99, Kominu 92… Na spomenutim područjima lokalno je bilo bujica, piše Dalmacija Danas.

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorena je jutros autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između Svetog Roka i Maslenica, a obilazak za ostale skupine je državnom cestom DC54 Maslenica-Zaton Obrovački, izvijestio je u četvrtak ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

Također zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvoreni su A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostale skupine je državnom cestom DC3 kroz Gorski kotar) i Paški most.

Kolnici su mjestimice mokri ili samo vlažni i skliski. Zbog mjestimice obilnijih padalina moguće je zadržavanje veće količine vode na kolniku. HAK upozorava na moguće odrone duž Jadranske magistrale i na cestama u gorju.

U prekidu su trajektne linije: Stinica-Mišnjak, Prizna-Žigljen i Dubrovnik-Lopud-Suđurađ; katamaranske linije: Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Split-Milna-Hvar-Korčula-Pomena-Dubrovnik, Sobra-Dubrovnik i Lastovo-Korčula-Dubrovnik; brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak i Ilovik- Mali Lošinj.

Trajekt na liniji Porozina-Brestova ne prevozi autobuse i kamione iznad 3t nosivosti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI