Čorić sumnja da bi se situacija s Janafom mogla izbjeći da postoji sigurnosna provjera

Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je u četvrtak kako nije siguran da se stvari koje se sada događaju oko Janafa ne bi događale da budući direktori državnih tvrtki prolaze sigurnosnu provjeru.

Upitan uoči sjednice Vlade trebaju li ljudi koji preuzimaju državne tvrtke prolaziti sigurnosne provjere, odgovorio je da kada god dođemo u situaciju u kojoj se vodi ovakav proces i postoji sumnja na kriminal onda svi moramo doći do zaključka da je odgovor “da”.

“Međutim takve se stvari jednostavno ne bi trebale događati. Nisam siguran da se takve situacije mogu izbjeći i uz sigurnosnu provjeru. Tu smo gdje jesmo, naravno da ću podržati i sigurnosnu provjeru na svim onim razinama gdje se biraju osobe čije djelovanje utječe značajno na provedbu politike s jedne strane s druge strane na donošenje onih politika, a s treće na funkcioniranje poduzeća koje su u državnom vlasništvu”, rekao je ministar.

Dodao je da osoba koja će biti postavljena na mjesto vd-a predsjednika Uprave Janafa ne može biti postavljena na neko duže vremensko razdoblje, dakle do izbora člana temeljem natječaja, odnosno svega nekoliko mjeseci.

Na novinarsko pitanje hoće li tražiti neku internu kontrolu da se vidi koliko je Janaf radio sa firmom gospodina Kreše Peteka i koliki je obim tih poslova bio, istaknuo je da je već više manje poznato u javnosti koliki su to iznosi bili kao i da svaka pravna osoba u konačnici i novinari mogu zahtijevati te informacije od Janafa.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI