CAPAK JE GOTOV! Plenković mu našao zamjenu: Diskretno će ga se riješiti

Foto: Cropix

Mjere koje je donosio Nacionalni stožer tijekom prvog vala pandemije koronavirusa,  kada je cijela država bila u karanteni nisu protuustavne, odluka je to ustavnih sudaca, koji su time okončali višetjednu polemiku o Stožeru i njihovim mjerama koje su navodno zadirale u osnovna ljudska prava.

Premda je Ustavni sud rekao svoje, polemika u javnom prostoru nije stala, no s druge strane u Stožeru se u posljednje vrijeme sve učestalije raspravlja i u novoj Vladi starog premijera Andreja Plenkovića, koji je sve nezadovoljniji djelovanjem prvog čovjeka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pa se po vladinim kuloarima sve intenzivnije traga za nekim tko bi ga diskretno mogao zamijeniti, zauzimajući umjesto Krunoslava Capaka javni prostor.

Kako tvrde upućeni, Capaka premijer neće maknuti iz Stožera. To trenutno ne može učiniti zbog toga što bi takav potez negativno odjeknuo u javnosti, a osim toga Capak uživa povjerenje Davora Božinovića pa niti s te strane takvo što nije moguće, no moguće je zato da u ime Vlade glavnu riječ o pandemiji preuzme neko drugo, novo i svježe lice, a Plenkovićev izbor u tom je slučaju ugledni član Vladina znanstvenog savjeta savjeta doktor Branko Kolarić, epidemiolog koji je prije nekoliko dana nagovijestio moguće mjere za jesen i zimu.

Kolarić je epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar” i redoviti profesor na riječkom Medicinskom fakultetu kojega opisuju kao eksperta, ali i profesora koji se bavi epidemijama. Upravo je doktor Kolarić jedan od zagovornika obaveznog nošenja maski na otvorenom, a u zaštiti od koronavirusa, sklon je primjenama preporuka za rad od kuće, ako se situacija pogorša, otvoren je za to da se povremeno zatvore neke djelatnosti. Formalno je Znanstveni savjet za borbu protiv pandemije savjetodavno tijelo kojim ravna Plenković, a u njemu se, uz Capaka i Markotić, nalaze Dragan Primorac, Miroslav Radman, Igor Rudan, Gordan Lauc, Nenad Ban, Branko Kolarić te akademik Zvonko Kusić.

Cilj Znanstvenog savjeta je da s vremenom formiraju sustav koji bi objedinio sve relevantne podatke i analize vezane uz koronu, a osim toga, ideja je posložiti sve podatke o oboljelima i njihove kontakte kako bi se epidemija usporila, a dok rade na realizaciji te ideje Plenković očito radi na tome da se distancira od Capaka.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI