BULJ ZGROŽEN! Skandal u sinjskoj osnovnoj školi: ‘Recite djeci da su bolja od one djece koja ne nose maske’

Patrik Macek/PIXSELL

Suludi pedagoški savjeti u mom Sinju, tim riječima mostov saborski zastupnik Miro Bulj komentira preporuke objavljene na službenim stranicama Osnovne škole fra Pavla Vučkovića kojima nastoji logistički organizirati provođenje nastave pod maskama. ”Nije dosta što tjeraju djecu da nose maske na nastavi, iako ta djeca za odmorom dijele obroke, a nakon škole se igraju ne poštujući nikakve epidemiološke mjere jer su samo djeca, u moj Sinju još i savjetuju djeci da usađuju osjećaj superiornosti i nadmoći prema onoj djeci koja ne nose maske”, upozorava Bulj te savjetuje da bi se djecu trebalo pustiti na miru jer su ionako istraumatizirana.

No, osim Bulja na preporuke ove sinjske osnovne škole burno je reagirao dobar dio stručne javnosti pa i građana koji o tome ne prestaju polemizirati na društvenim mrežama. Naime, u dijelu koji se odnosi na maske roditeljima stručnja osoba iz ove škole objašnjava da nošenje maski nije izbor nego pravilo koje se mora poštovati, a kao jedno od brojnih savjeta koje izaziva najviše brige jer preporuka roditeljima da svojim mališanima istaknu “kako su djeca koja nose maske bolja od drugih koja ih ne nose”, što je dodatno objašnjeno riječima “igranje na osjećaj superiornosti”.

Kako saznajemo autorica toga teksta je mlada psihologinja, koja je i potpisana, a ono što je u najmanju ruku nevjerojatno jest to da neka stručna osoba smatra kako je u redu da se kod djece potiče osjećaj superiornosti kada je u pitanju nošenje maski te da se na osnovu toga donosi procjena je li neko dijete dobro, ili nije. Kako komentira ove preporuke pokušali smo doznati i od pravobraniteljice za djecu Helene Pirnat Dragičević, no do okončanja ovoga teksta odgovor nismo dobili. Odgovor je izostao i od osnovne škole o kojoj polemizira cijela država. No, zato je zanimljivo podsjetiti na preporuke Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba u kojima se također nudi niz savjeta koji nude odgovore na pitanja kako djeci olakšati nošenje maski za vrijeme pandemije.

”Djeca se vole osjećati moralno superiorno u odnosu na odrasle, objasnite djetetu da je odgovornije od odraslih koji ne nose maske i tiome ne štite sebe i druge”, stoji pod preporukom broj šest Poliklinike za zaštitu djece. Je li ta preporuka utjecala na sinjske stručnjake, pitanje je na koje se odgovor za sada ne nudi, no svakako je zanimljivo i to što je škola sporne preporuke u međuvremenu uklonila sa svojih internetskih stranica.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI